Het glutengevaar | David Perlmutter & Kristin Loberg

het glutengevaarJe leest veel verschillende  meningen over brood. In de vernieuwde schijf van vijf van het Voedingscentrum neemt brood nog steeds een prominente plaats in. Ik zelf eet nauwelijks nog brood. Wat ik merk is dat mijn buik een stuk rustiger is, de bekende lunchdip is weg en ik heb meer energie. Brood bevat gluten en veel suiker. In het boek "Het glutengevaar, de sluipmoordenaars van je brein: de onthutsende waarheid over granen, koolhydraten en suiker" gaat David Perlmutter in op het gevaar van gluten en suiker voor je hersenen.  David Perlmutter is een Amerikaanse neuroloog die veel hersenonderzoek heeft gedaan. Hij heeft het wetenschappelijk bewijs gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk alle voedsel dat gluten bevat.

Gluten zetten namelijk bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunreactie. Zijn advies is daarom: eet geen brood, pasta of suiker meer. Binnen dertig dagen zijn dan je hersenen gezond. Iedereen met een breingerelateerd probleem (bijvoorbeeld slapeloosheid, ADHD, vergeetachtigheid, migraine, depressie) heeft baat bij een glutenvrij leven.

Je brein, dat ben je zelf. Hoe houd je je hersenen gezond? Hoe houd je je denkvermogen en je emotionele stabiliteit in stand?

Het boel is helder geschreven, leest makkelijk en bestaat uit drie delen.

Deel 1: hier gaat dr. Perlmutter in op de reactie van onze hersenen op de overvloed van koolhydraten, die vaak verborgen zitten in ontstekingsbevorderende voedingsstoffen zoals gluten, die het zenuwstelsel irriteren. Aan het einde van dit deel weet je ook wat  je kan doen om de groei van nieuwe hersencellen te stimuleren.

Deel twee: Gaat in op drie dagelijkse gewoonten die voor een groot deel bepalen of je hersenen goed zullen blijven werken of na verloop van tijd gaan haperen: eten, slapen en bewegen. Met de instructies die je krijgt kan je je voorbereiden op het vier weken durende programma “verwijs het glutenbrein voorgoed naar het verleden” dat in deel drie aan de orde komt.

Deel drie: Dit deel van het boek biedt een vier weken durend programma waarin je gaat afkicken van koolhydraten, in het belang van het optimale herstel van je gezondheid. De geadviseerde voeding is rijk aan gezonde vetten, voedingsmiddelen met lage GI en bevat veel groente en fruit.

De theorieën van dr. Perlmutter sluiten aan bij die van William Davis (auteur van 'Broodbuik'). In zijn veranderplan wordt uitgebreid aandacht besteed aan het veranderen van voedingsgewoontes en door nadruk te leggen op gezond eten, meer te bewegen en te zorgen voor een goede nachtrust biedt hij een goed leefstijlplan.

Uitgever: Sijthoff

Aantal blz: 294

 
Reactie plaatsen