Hoofdpijn - Lees wat je met de juiste voeding hier zelf aan kan doen

Hoofdpijn - Lees wat je met de juiste voeding hier zelf aan kan doen

In de serie over hoofdpijn, hier het tweede en laatste deel. Deel één ging over massagetips tegen hoofdpijn. Dit artikel gaat in op voedingstips die hoofdpijn kunnen verzachten.

Ik schrijf bewust kunnen verzachten omdat hoofdpijn verschillende oorzaken kan hebben zoals vermoeidheid, stress, te weinig water drinken, bepaalde voedingsmiddelen, medicatie/pijnstillers, een hormonale disbalans en zich op verschillende plekken in het hoofd kan manifesteren.

Tip 1:  Drink voldoende water tegen hoofdpijn

Het drinken van anderhalf tot één liter water per dag hoort bij gezonde leefstijl en zorgt voor voldoende hydratatie. Hierdoor kunnen afvalstoffen ons lichaam verlaten. Drink je (te) weinig water dan kan je hoofdpijn krijgen.

Als je de volgende keer naar de wc gaat. Kijk dan eens naar de kleur van je urine. Is deze helder geel, prima. Ziet de urine er donker uit ga dan meer water drinken. Je urine is erg geconcentreerd en is een teken dat je niet voldoende water drinkt

Tip 2: koffie, thee en alcohol met mate

Koffie, thee en water onttrekken vocht aan je lichaam met als gevolg dat je lichaam afvalstoffen niet kwijt kan. Deze hopen zich op wat weer kan leiden tot hoofdpijn. Ik zeg altijd drink voor elke kop koffie en glas alcohol een extra glas water.

Als je thee drinkt, drink dan kruidenthee. Onderaan mijn blog over thee staat een eenvoudig recept voor het zelf maken van kruidenthee.

Tip 3: Eet magnesiumrijke groente en fruit

Bij veel mensen die hoofdpijn hebben wordt vaak een magnesiumtekort geconstateerd. Magnesium zorgt ervoor dat bloedvaten gaan ontspannen en hierdoor neemt de hoofdpijn af. In bananen zit magnesium en kalium wat helpt tegen hoofdpijn. Maar ook spinazie, avocado, abrikozen, pruimen, frambozen en groen bladgroente

Tip 4: Minder met producten van witmeel

Minder met producten gemaakt van witmeel zoals pasta, wit brood, stokboord, bindmiddelen, pizza, koekjes etc. Witte bloem is een vorm van slecht verteerbare suiker. Door volkorenbloem te degenereren tot witte bloem worden ruim 90% van de vitaminen, 80% van de mineralen en 95% van de vezels eruit gehaald. Deze stoffen heeft het lichaam juist nodig om bloem te verteren. Er zit dus niets in wit bloem en het onttrekt onder andere veel magnesium aan het lichaam. Wat weer tot hoofdpijn kan leiden.

Tip 5: Zorg voor voldoende goede vetzuren

Dit door het zoveel mogelijk vermijden van ‘slechte’ vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
Zorg dagelijks voor voldoende goede omega -3 en omega 9 vetzuren. Deze zitten respectievelijk in vette vis (zalm, tonijn), walnoten, chiazaad en olijfolie (omega 9)

Tip 6: Vermijd E-nummers en andere additieven zoveel mogelijk

Niet alle E-nummers zijn schadelijk, er zijn echter een aantal E-nummers waarbij wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aantoont dat de stof gevaren kan opleveren voor de gezondheid. Wat betreft hoofdpijn is het beter om de volgende e-nummer te mijden:

  • E621 – mononatriumglutamaat (zit in sauzen, soepen, bouillon(blokjes), pizza’s, zoutjes, vis, vlees, kruidenmengsels. Kortom bijna in alle hartige voorverpakte voedingsmiddelen.)
  • E951 – aspartaam (zit veel in light- en suikervrije producten, frisdranken, sportdranken, drinkontbijt.

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent

Ga naar homepagina van SanaLifestyle

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen