Hoofdpijn om gek van te worden! Drie massage tips die je zelf kan toepassen

Hoofdpijn om gek van te worden! Drie massage tips die je zelf kan toepassen

Een massage is heerlijk om te ontspannen maar weet je dat het masseren van bepaalde punten ook  heel goed werkt tegen hoofdpijn? Dit artikel is het eerste uit een reek van twee  met leefstijl tips tegen hoofdpijn. In dit artikel besteed ik aandacht aan massage en energetische tips tegen hoofdpijn. In het volgende artikel geef ik specifieke voedingstips tegen hoofdpijn.
Een vriendin bracht mij op het idee. Zij vroeg mij laatst: “wat doe jij als je hoofdpijn hebt?” Ik was haar het antwoord even schuldig want ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst hoofdpijn heb gehad. Toen ik dat zei, keek zij mij verbaasd aan. Zij bleek bijna wekelijks last van hoofdpijn te hebben.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben; vermoeidheid, stress, te weinig water drinken, bepaalde voedingsmiddelen, medicatie/pijnstillers, een hormonale disbalans en zich op verschillende plekken in het hoofd manifesteren.

Hoofdpijn tip 1: Stimuleren van Drukpunten

Drukpunten kan je zien als een soort kruispunten van onzichtbare energielijnen, zoals meridianen, die door het lichaam lopen. Deze drukpunten ondersteunen het lichaam om weer en balans te komen en blokkades in de meridianen op te heffen. Door het masseren van drukpunten ondersteun  je het zelfregulerend vermogen van je lichaam.

massage drukpunt hoofdpijnHet volgende drukpunt op je linerhand kan je masseren als je last hebt van hoofdpijn aan de voorkant van je hoofd. Masseer dit punt van je linkerhand met zachte drukkende en draaiende bewegingen van je duim va je rechterhand (beweeg je duim met de klok mee).Doe dit en paar keer per dag.  Bij veel mensen is dit punt gevoelig. Zorg bij het masseren ervan dat je je pijngrens respecteert en hier niet over heen gaat.

Hodpijn tip 2: Masseer je hoofd

Ga rustig zitten met je voeten op de grond en ontspan je spieren. Haal rustig adem en ontspan je schouders. Als je niet goed weet of deze ontspannen zijn, trek ze dan eerst op en laat ze dan rustig zakken.

Wrijf je handen warm tegen elkaar en leg je handpalmen 15 seconden over je ogen. Zet je vingertoppen stevig op je hoofd en maak kleine rondjes. Masseer de hoofdhuid net als bij de kapper. Vergeet de zijkant bij je slapen niet. Je stimuleert zo de bloedcirculatie, de energiebanen onder je hoofdhuid en spanning worden afgevoerd.

Daarna leg je je vingertoppen van beide handen tegen elkaar op je voorhoofd. Geef lichte druk en trek je vingers over je voorhoofd richting te slapen. Doe beide bewegingen meerdere keren rustig achter elkaar.

Hoofdpijn tip 3: Maak een rustige slingerbeweging met je hoofd

Ga rustig zitten of staan en adem diep in. Laat je adem rustig ontsnappen via je mond en laat je hoofd naar voren op je borst vallen en ontspan je schouders.

Adem in terwijl je met je hoofd je rechteroor volgt in de richting van je rechterschouder. Voel hoe de linkerkant van je nek wordt opgerekt. Haal in deze houding twee of drie keer diep adem.

Laat je adem ontsnappen en laat je hoofd de cirkelbeweging afmaken. Je linkeroor volgend in de richting van je linkerschouder. Voel hoe de rechterkant van je nek wordt opgerekt.

 Geraadpleegde bronnen:

  • Donna Eden: werken met energetische geneeskunde
  • Davind Frowley: Ayurveda and marma therapy
  • Workmassage

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!

Bekijk ook de volgende pagina eens Toe aan een massage?

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Nicolas
Door

Nicolas

op 17 Nov 2017

Bedankt voor de tips. Helaas heeft mijn vrouw vaak last van migraine, dat is lastig om mee om te gaan. Hopelijk kan dit haar helpen.

Reactie plaatsen