Hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas roept al 25 jaar dat mannen- en vrouwenharten verschillend zijn en is van mening dat zij verschillend benaderd moeten worden.
Het blijkt dat er meer vrouwen dan mannen aan Hart-en vaatziekten overlijden. Sterker nog: hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen. Roken en stress zijn belangrijke risicofactoren.
Dit laatste inspireerde de leefstijlcoach in mij om contact met haar op te nemen om te horen hoe dat nou precies zit met stress en wat haar mening omtrent leefstijlcoaching is in het behandeltraject. Het contact was makkelijk gelegd want Angela en ik waren in onze kindertijd buurmeisjes.
Wat is het verschil in hartklachten tussen mannen en vrouwen?
“ Vrouwen hebben in veel gevallen geen klassieke, mannelijke hartinfarcten, met de daarbij behorende symptomen. Mannen voelen vaak een acute, hevige pijn op de borst als ze een hartinfarct of slagaderverkalking hebben. Bij vrouwen uit het zich anders. Bij vrouwen zie je meer spasmen, verkrampingen. Daardoor hebben ze een golvend klachtenpatroon met pijn op hun borst, kortademigheid en oververmoeid voelen. De pijn kan doortrekken naar hun bovenbuik, oksel, kaak en het gebied tussen hun schouderbladen” vertelt Angela. Deze klachten worden door vrouwen en artsen vaak niet in verband gebracht met hartklachten maar eerder weggezet als afzonderlijke klachten, stressklachten of wellicht overgangsklachten. Er moet dus anders naar het vrouwenhart en hartklachten bij vrouwen gekeken worden!
Wat is de invloed van stress bij vrouwen?
In Nederland heeft 18% van de vrouwen tussen 25 en 35 last van burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO. Wat betekent dat deze vrouwen zich minstens een paar keer per maand uitgeput door het werk voelen, zwaar vermoeid zijn of uitgeblust aan het einde van de werkdag.
Ook Vrouwen van 40+ zijn zijn kwetsbaar voor stress. Dit heeft te maken het combineren van werk met een gezinsleven, zorg om ouder wordende ouders, mantelzorgtaken en puberende kinderen.
Angela Maas zegt “ Wij vrouwen willen ook zoveel. Een baan, een gezin, het huishouden, vrije tijd en vaak doen we er ook nog mantelzorg bij. Daarbij willen we het vaak goed doen en niemand teleurstellen. Het vrouwelijk perfectionisme is dodelijk. Vrouwen moeten leren loslaten (niet meer alles willen en goed willen doen) en beter voor zichzelf zorgen”. Als voorbeeld geeft Angela aan dat gezien haar drukke baan en het feit dat haar man men pensioen is, hij voor het eten zorgt. “ Ik bemoei mij er niet mee, ik laat het los”.
Is aandacht voor leefstijl belangrijk in de begeleiding van vrouwen?
Angela Maas is een voorstander van meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde binnen de reguliere geneeskunde en aandacht voor adequate leefstijlbegeleiding van vrouwen gedurende hun behandeling. Zij geeft aan dat er binnen de cardiologie onvoldoende aandacht is voor stressreductie. Wel ziet zij dat er steeds meer zelfstandige behandelcentra komen waar aandacht is voor stress. “ Vrouwen bewust maken van wat is stress, hoe zich dit kan uiten en inzicht krijgen in hun eigen stress en stressoren en aanzetten tot gedragsverandering vereist specifieke skills waaronder goede gesprekstechnieken en begeleidingsmethodieken” zegt Angela Maas. Verpleegkundigen en coaches zijn hier beter op toegerust.
Als Integrale leefstijlcoach zie ik hier ook een mooie taak voor mij en mijn collega’s weggelegd. Zowel preventief als curatief. Een integrale leefstijlcoach kijkt naar de reactie tussen het fysieke, emotionele en mentale aspect van gezondheid en vitaliteit. Zeker als het gaat om stress.
In dit geval is het hart voor mij niet alleen als een fysiek orgaan wat belang heeft bij gezonde voeding en beweging en ontspanning maar het is ook de plaats waar onze emoties huisvesten. In de coaching van vrouwen die te maken hebben met stress en stressklachten en hier grip op willen krijgen, besteed ik aandacht aan deze emoties. Want emoties als angst, verdriet en woede liggen vaak ten grondslag aan overtuigingen als “ ik moet het zelf oplossen” of “ ik mag niet falen” of “ ik wil aardig gevonden worden” of “ alles wat ik doe moet perfect zijn” en dat geeft vaak stress.
Een goed kloppend hart is van levensbelang voor onze gezondheid en vitaliteit.
Heb jij last van stress en/of stressklachten? Kom dan naar de training Minder stress meer levensplezier die SanaLifestyle samen met Manon Straus van Helder Hart Coaching geeft. De eerstvolgende training start op 31 oktober 2018.