Stress

stress fight flight reactieStress is een van de oudste overlevingsmechanismen van de mens. Het is een reactie op acuut gevaar. Ga in gedachten eens 60.000 jaar terug. Een aanval door roofdieren, een opkomende storm zijn voorbeelden van acuut gevaar. Je had 2 opties: het gevecht aangaan of vluchten. Deze opties worden in één woord de vecht-vluchtreactie (fight-flight) genoemd.

Bij acuut gevaar start het lichaam direct de alarmfase. Hartslag en ademhaling gaan omhoog,  immuunsysteem wordt geactiveerd, er worden diverse ontstekingsstofjes en stresshormonen stress flight fight reactiegeproduceerd (adrenaline en cortisol). Het lichaam is klaar om in actie te komen. De reactiefase, vechten of vluchten, start. Als het gevaar  is geweken, volgt de herstelfase

 Stress is goed maar niet te veel en niet te lang!

Tegenwoordig is het roofdier dat uit de bosjes springt vervangen door de hypotheek die betaald moet worden, aanhoudende werkdruk, files, je baas, ruzie met een vriend of vriendin, een tentamen, een spannende film kijken op televisie. Ons lichaam weet hoe ze moet reageren op acuut gevaar, dit is kortdurende stress. Vandaag de dag is er sprake van chronische stress en ons lichaam begrijpt dat niet. We zijn geprogrammeerd voor kortdurende stress. Ons lichaam komt niet meer in de herstelfase. Met andere woorden: we putten ons lichaam uit.

Veel en langdurige stress leidt tot klachten zoals:

Vermoeidheid
Geen zin meer om iets te doen
Darmirritaties
Concentratiestoornissen,
Terugkerende ontstekingsreacties,
Slaapproblemen,
Burn-out

Stress kost heel veel energie

Stress wil zeggen dat je meer energie verbruikt dan je hebt. Veel te veel en langdurige stress put ons uit.We moeten de energie dus ergens anders uit ons lichaam halen wat dus leidt tot bovengenoemde klachten.

We kunnen niet één-twee-drie onze stressreactie (fight-flight) veranderen. Als dat zo was dan had de evolutie dat al wel gedaan. Soms is het wegnemen van datgene dat de stress veroorzaakt ook niet altijd mogelijk. Bezorgt je baas jou stress. Dan kan je natuurlijk ontslag nemen. Maar stress om de  baas wordt dan vervangen door stress over de hypotheek die betaald moet worden of het vinden van een nieuwe baan.

We kunnen wel leren om beter om te gaan met die factoren die stress veroorzaken in ons leven. En we kunnen er voor zorgen dat je werkt aan je energieniveau. Goede voeding en beweging leveren energie op. Wist je dat verkeerde voeding eigenlijk ook stress oplevert? Zorg dat je belastbaarheid, dat wat je energie geeft omhoog gaat en de belasting, dat wat energie kost, omlaag gaat.
Reactie plaatsen