Mineralen

mineralen onmisbaar in gezond oud wordenOnder mineralen worden een aantal chemische substanties verstaan die een functie in onze stofwisseling vervullen. Zij bestaan uit metalen en niet-metalen en zijn onmisbaar omdat zij:
  •  Bouwstof vormen voor botten en tanden
  • Starters voor enzymprocessen in het lichaam zijn. Deze processen zijn van belang voor elke cel in ons lichaam. Voor de meeste mineralen is dit de belangrijkste functie.
  • Regelaars voor hoeveelheid en samenstelling van lichaamsvloeistoffen zowel binnen als buiten de cellen zijn. De lichaamsvloeistoffen zijn (bloedplasma, weefselvocht, lymfe)

Ons lichaam kan mineralen niet zelf aanmaken. Het zijn dus essentiële voedingsstoffen die we dagelijks door voeding moeten opnemen.  Als de juiste omstandigheden in ons lichaam ontbreken kunnen mineralen moeilijk afgebroken en opgenomen worden en er zijn vaak meerdere mineralen en vitaminen nodig om één specifiek mineraal af te breken en geschikt te maken voor opname en vervoer in ons lichaam.

We spreken van mineralen als onze dagelijkse behoefte varieert van enkele honderden milligrammen topt grammen per dag. Bij een behoefte van enkele milligrammen tot een tiental milligrammen spreken we van spoorelementen. Ruim 4% van ons totale lichaamsgewicht bestaat uit mineralen en spoorelementen. Dit is ongeveer 2 kg en zonder deze stoffen kan ons lichaam niet functioneren.

Natrium, Magnesium, Fosfor, Chloor, Kalium, Calcium en Zwavel zijn belangrijke mineralen.

IJzer, Jodium, Koper, Zink, Mangaan, Kobalt, Molybdeen, Selenium, Chroom, Nikkel, Tin, Silicium. Fluor en Vanadium zijn spoorelementen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.

Groente, fruit, vlees, vis en noten zijn gezonde providers van mineralen en spoorelementen.

 

.

Reactie plaatsen