DNA en Genen

dna en genen

 

DNA is de blauwdruk van ons leven. Het bevat onze erfelijke informatie. Iedere levende cel in ons lichaam bevat DNA, opgeslagen in een lange dubbele spiraal. De lengte van het DNA is 2 meter per cel. De mens bezit 100.000 miljard cellen.  Als je al het DNA dat in onze cellen zit zou uitrollen dan kom je op een afstand van 200.000.000.000 km (2 x 100.000.000.000.000 = 200.000.000.000km). De afstand van de aarde tot de zon is 150 miljoen km. De lengte van het DNA is dus vele malen langer dan dit! Onvoorstelbaar. Het menselijk DNA is miljoenen jaren oud, is oeroud.

Genen zijn stukjes DNA die specifieke instructies bevatten. Met deze instructies wordt door het proces van transcriptie eiwitten gemaakt. Eiwitten zijn de radartjes in de complexe biologische systemen in ons lichaam. De eiwitten zorgen samen met de genen ervoor dat alles in ons lichaam goed verloopt. Denk hierbij aan je stofwisseling, de opbouw van celstructuren, het transport van allerlei stoffen zoals hormonen etc. Het Griekse woord voor eiwit is proteïne dat “eerste voedingsmiddel betekent”.

Genen kunnen aan of uitgezet worden. Onze omgeving, dat wil zeggen onze manier van leven (voeding, beweging, stress etc.) is van invloed of genen aan of uit staan.

De meeste ziektes zijn het gevolg van een stoornis in de functie van genen.
Reactie plaatsen