Orthomoleculair en PNI therapie

Orthomoleculaire therapie

Orthos betekent juist of gezond en moleculair betekent bouwstenen. Voor een zo optimaal mogelijke gezondheid heb je dus de juiste bouwstenen nodig. Net zoals je in een benzine-auto benzine moet gooien en geen diesel hebben wij ook de juiste bouwstenen nodig om te kunnen denken, bewegen, te genieten en om gezond te zijn!

Geef het Lichaam wat het Nodig heeft zodat het zijn Werk Goed kan doen!

orthomoleculaire therapieDe juiste bouwstenen die een mens nodig heeft voor een goede gezondheid en om gezond oud te worden zijn een optimale hoeveelheid essentiële voedingsstoffen. Hier vallen koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, vitamines en aminozuren onder. Uit onderzoeken en cijfers blijkt steeds meer de negatieve de invloed van onze levensstijl op onze gezondheid. Hierdoor raken diverse lichaamsprocessen verstoord wat zich uit in vage en chronische klachten als vermoeidheid, allergieën, gewichtsproblemen en gewrichtsproblemen. En erger nog in diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Je kan stellen dat ons lichaam niet meer in staat is om de balans die nodig is voor een goede gezondheid te herstellen De Balans is weg.

De orthomoleculair therapeut streeft er naar de balans weer te herstellen door ons lichaam (in het klein onze cellen) van de juiste en essentiële voedingsstoffen te voorzien. Voor de orthomoleculair therapeut staat het streven voorop om deze stoffen zoveel mogelijk binnen te krijgen via voeding om zo weer balans te brengen. Soms lukt dit niet en dan is suppletie nodig

 

Psycho-Neuro-Immunologie 

Psycho Neuro Immunologie (PNI) is een medische wetenschap die een verbinding legt tussen de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hormoonsysteem en de rol van omgevingsfactoren op deze systemen.  PNI stelt dat al deze systemen elkaar voortdurend beïnvloeden. Het is dan ook logisch dat wanneer ergens in het systeem een verstoring optreedt dat kan leiden tot allerlei klachten. Onze levensstijl; wat wij eten, hoe wij bewegen, onze werkzaamheden en de mate waarin we te maken hebben met stress, is de afgelopen decennia gigantisch veranderd. Met als resultaat dat ons lichaam en onze geest deze veranderingen MOEILIJK kunnen bijhouden en dat er verstoringen optreden. Het menselijk lichaam doet er alles aan om te overleven. Dat is het basisprincipe waarop alle lichamelijke reacties zijn gebaseerd. De evolutionaire wetten van overleving bepalen hoe wij mensen reageren op de omstandigheden waarin we leven.

Een orthomoleculair PNI therapeut kijkt naar de invloed van leefstijl op de gezondheid. Hierbij wordt niet gekeken naar waar de klacht zich manifesteert maar wordt gekeken naar het grotere geheel, de wisselwerking tussen de verschillende systemen en de invloed van omgevingsfactoren hierop. Zo ontstaat een beeld welke processen in het lichaam zijn verstoord en hoe de balans hersteld kan worden. In een behandeling van en klacht wordt altijd gekeken naar:
  • Eetpatroon
  • Lichaamsbeweging
  • Persoonlijk en sociale omstandigheden
  • Leefstijl (stress, rust en ontspanning)
  • Zelfbeeld

  • Het vinden, wegnemen of verminderen van de oorzaak van de klacht(en) is het doel van de therapie en bestaat uit een combinatie van adviezen op het gebied van voeding, beweging, leefstijl en waar nodig aangevuld met supplementen.

    Op het gebied van voeding ben ik een voorstander van het Paleo principe of Oervoeding.  Het voedingspatroon van onze voorouders, de oermens. De voeding die ervoor zorgde dat deze gezond en fit waren, de voeding waaraan we ons in de loop van de evolutie hebben aangepast. Deze voeding bestond voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen kunstmatige suikers, geen granen en geen zuivel!

Reactie plaatsen