Oervoeding is waarschijnlijk de meest natuurlijke manier van voeding voor ons lichaam vanwege de beste aansluiting op onze genen. De moderne mens ontstond ongeveer 160.000 jaar geleden als resultaat van miljoenen jaren evolutie, een samenspel tussen erfelijke eigenschappen en de omgeving. Die erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in onze genen. Genen veranderen erg langzaam (o,5% in de afgelopen 50.000 opt 100.000 jaar). De mens van nu lijkt genetisch veel op de oermens van toen. Het uiterlijk is veranderd maar de binnenkant niet.
Het genetische ontwerp is dus nog steeds toegerust op de leefstijl van een jager-verzamelaar. De jager-verzamelaar verbleef op de plaats waar voedsel te vinden was, plukte groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en verzamelde knollen, bollen, noten, zaden en fruit. Deze mens at wat de natuur te bieden had. Af en toe vond hij een kleine hoeveelheid honing. Ongeveer 10.000 jaar geleden ging de mens vee houden en voedsel verbouwen, zoals granen en peulvruchten.
Vooral sinds de industriële revolutie is er in de leefomstandigheden van de mens veel veranderd. De mens is minder lichamelijk actief, kent een grotere welvaart met daaraan gekoppeld een ander eetgedrag. Voeding is één van de belangrijkste factoren die sinds de industriële revolutie is veranderd. De evolutie van de mens heeft deze veranderingen niet bij kunnen houden.
Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam sinds de oertijd maar weinig is veranderd. Ons uiterlijk is misschien wel veranderd, maar bijvoorbeeld onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. De voeding die we nu eten lijkt helemaal niet meer op datgene wat er in de oertijd gegeten werd. Sterker nog: bepaalde producten die nu tot ons basisvoedingspatroon behoren bestonden gewoonweg niet. De veranderingen in leefstijl leiden tegenwoordig bij veel mensen tot chronische gezondheidsklachten zoals diabetes, overgewicht, gewrichtsaandoeningen, hart- en vaatziekten, buikklachten, huidklachten en vooral ook vermoeidheid, ook wel welvaartsziekten genoemd.
Waar bestaat Oervoeding uit?
Oervoeding bestaat voornamelijk uit:
groenten en fruit noten, zaden en kokos eieren vis, schaal- en schelpdieren mager vlees; liefst van dieren die veel beweging hebben gehad zoals wild en gevogelte iets honing.
Voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen
Voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen en dus niet binnen oervoeding passen zijn:
suikers; zoetigheden zoals snoep, koek, ijs en frisdranken zuivelproducten; melk, yoghurt, kwark, vla en pudding granen; brood, crackers, koek, pasta en pizza peulvruchten; witte bonen, bruine bonen, kikkererwten, soja, pinda’s en alfalfa en aardapelen kunstmatige toevoegingen; zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen
Wat ik veel mensen hoor zeggen is “wat kan ik dan nog wel eten?” want zoals je ziet, maken veel geconsumeerde producten zoals graan- en zuivelproducten, suiker en andere zoetwaren geen onderdeel uit van Oervoeding. Het is een omschakeling maar iedereen die kan koken, kan met oervoeding een gevarieerde maaltijd op tafel zetten.
Kan iedereen overstappen op oervoeding?
Verandering naar oervoeding kan zeker in het begin bijwerkingen hebben. De spijsvertering kan veranderen en in het begin wat klachten zoals winderigheid opleveren door de toename van plantaardig materiaal. In de meeste gevallen zal de darm en de gehele spijsvertering zich aanpassen en beter functioneren door de toegenomen hoeveelheid vezels.
Waar je ook tijdelijk last van kan hebben is bloedglucoseschommelingen omdat oervoeding minder koolhydraten bevat in vergelijking met een voedselpatroon dat voornamelijk uit geraffineerde koolhydraten bestaat. Deze bloedglucoseschommelingen uiten zich in hongergevoel direct na de maaltijd, trek in zoetigheid, duizeligheid, geeuwen en geen maaltijd over kunnen slaan. Dit is een veel gehoorde klacht van mensen die in één keer overschakelen op oervoeding. Kruiden die kunnen helpen bij het overstappen op oervoeding zijn: rozemarijn, fenegriek en kaneel.
Mensen met diabetes moet rustig en stapsgewijs overstappen op oervoeding. Op deze manier kan de diabetesmedicatie nauwkeurig worden aangepast aan de nieuwe situatie
Krijg ik geen honger met oervoeding?
In het begin kan je een hongergevoel krijgen omdat je bloedglucosespiegel nog gereguleerd moet worden. De grote hoeveelheid eiwitten geeft daarentegen een uitstekend en langdurig verzadigingsgevoel waardoor het volhouden wordt bevorderd.
Het resultaat van overstappen op oervoeding
Veel mensen die overstappen op oervoeding melden een aantal opmerkelijke resultaten:
toename energie helderheid in het hoofd een rustige buik betere stoelgang een mooie gladde huid verbetering van algehele fitheid stabiele bloedsuikerwaarden
Voorbeeld dagmenu oervoeding
Hoe ziet een dag volgens oervoeding eten eruit. Hier een voorbeeld:
Drink voor het ontbijt één of meerdere glazen water en probeer voor het ontbijt te bewegen.
Ontbijt: vers fruit, noten en een ei
Lunch: verse groentesoep, salade van verschillende soorten sla of andere groenten met vis, ei of noten
Avondeten: vlees, vis en 2 soorten groente, rauwkost
Tussendoor: eventueel wat (gedroogd) fruit, rauwkost en ongebrande noten
Kijk op de receptenpagina van deze website voor heerlijke Oervoedingsrecepten