Wortelcakejes en appelnotenschijfjes
23 april 2013 

Wortelcakejes en appelnotenschijfjes

Als ik mensen vertel wat Oervoeding is en dan vertel dat ik nauwelijks meer brood eet, krijg ik steenvast de reactie “Ja maar ik kan niet zonder mijn boterham” daar ben ik aangehecht. Als we dan verder praten, krijg ik ook vaak het verzoek om te vertellen wat ik dan wel eet en of ik geen lekkere recepten heb.

Nu zijn er genoeg websites en Facebookpagina’s met heerlijke Oervoedingsrecepten, deze zal ik onderaan dit bericht weergeven. Maar de insteek van dit bericht is om twee favoriete recepten van mij met jullie te delen. Het gaat om wortelcakejes en appelnotenschijjes.

 Wortelcakejes

Ingrediënten voor de Wortelcakejes

  • 100 / 150 gr. geraspte wortel (1 cup)
  • 80 gram rauwe walnoten ( 1 cup)
  • 9 grote Medjool dadels zonder pit
  • 80 gram kokosschaafsel/geraspte kokos (1 cup)
  • 1 theelepel vanille extract (enkele druppels stevia kan ook)
  • ½ theelepel Chinese Five Spices seasoning mix (je kan ook gemalen kardemon gebruiken met wat kaneel en nootmuskaat)
  • 50 gram rozijnen (1/3 cup)
  • 40 gram fijngehakte walnoten (1/3 cup)

Ingrediënten voor het glazuur

  • 130 gr. ongezouten en ongebrande macadamia noten (1 cup)
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels vanille extract (of wat druppels stevia)
  • Beetje zeezout of hymalaya zout
  •  200-230 ml water

Bereiding taart

Rasp de wortelen zo fijn mogelijk in een keukenmachine en schep de geraspte wortelen in een kom. Hak de walnoten zo klein mogelijk in een blender. Voeg hier de dadels aan toe, pureer de dadels en walnoten zorg dat er een zoete pasta ontstaat van de walnoten en de dadels.

Voeg het walnoten-dadelpasta toe aan de geraspte wortelen. Roer en prak dit door elkaar. Voeg de geraspte kokos, vanille extract of stevia en de Five spice of kardamon toe. Voeg dan de rozijnen en de fijngehakte walnoten toe. Meng dit goed.

Doe het mengsel in een bakvorm en zet het in de koelkast zodat het harder wordt.

Bereiding glazuur

Meng alle ingrediënten in een blender goed door elkaar. Smeer het mengsel over het taartgedeelte en laat het geheel minimaal 1 uur in de koelkast staan voor gebruik. Bestrooi glazuur met wat geraspte kokos, stukjes walnoot en geraspte wortel. Snij het mengsel in kleine cakejes.

Appelnotenschijfjes 

Benodigdheden

  • 1 appel, bijvoorbeeld een Elstar
  • notenpasta
  • 1 dadel
  • handje ongezouten en ongebrande noten
  • klein handje rozijnen
  • beetje geraspte kokos

Snij de appel in 3 tot 4 schijven, verwijder het stervormige klokhuis met een mes uit het midden. Snij een dadel in 3 tot 4 stukken (hangt af van het aantal schijven dat je hebt), Stop een stukje dadel in de appelschijfjes. Smeer wat notenpasta op de appelschijf. Strooi wat nootjes en rozijnen op de notenpasta. Eet smakelijk!

Interessante websites en Facebookpagina’s

Hier enkele inspirerende websites en Facebookpagina’s met Oervoedingsrecepten:

– Website: Oerkracht Voedingsadvies –  Facebook

– Website: Oerspronkelijk Facebook

– Website: Het Paleoprincipe Facebook

– Just eat real food – Facebook

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Maria Edith
Door

Maria Edith

op 11 Jan 2014

Ik moet je bedanken voor wat je voor de mens doet met je informatie. Een vraag: zijn er niet zo veel zuurvormende ingredienten in deze verrukkelijke cakes? gr Maria Edith

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 12 Jan 2014

Hoi Maria, Bedankt voor je reactie. Als je kijkt naar de ingrediënten die in de wortelcakejes zitten dan zijn noten en de kokos verzurend. Waarbij walnoten sterk verzurend zijn. De dadels en rozijnen zijn licht alkalisch. Wat belangrijk als het gaat om zuren en basen is dat aan het einde van de dag de balans in evenwicht. Als je eet die zuurvormend zijn dan is het belangrijk om ook genoeg zaken te eten die basisch of alkalisch. Het gaat om de balans. Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord. Groeten Monique

Reactie plaatsen