Wat kan ik doen tegen Blue Monday, maandag 21 januari?
18 januari 2013 
in Mindset

Wat kan ik doen tegen Blue Monday, maandag 21 januari?

Blue Monday, of te wel de meest deprimerende maandag van het jaar, is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

De Formule achter Blue Monday

De berekening van de treurigste dag van het jaar als volgt: (W + (D – d)) x T^Q) / (M x N). De variabelen staan voor het volgende: W = weer, d = schuld, T = tijd sinds kerst, Q = tijd sinds we onze goede voornemens verbraken, M = de mate waarin we niet gemotiveerd zijn en N = het gevoel of de behoefte om aan acties deel te nemen. De overige variabelen werden niet nader gedefinieerd, wat het narekenen van de formule niet echt gemakkelijk maakte.

Blue Monday, zin of onzin?

Volgens o.a. de Engelse krant The Guardian was de formule geschreven door een PR-bureau in opdracht van Sky Travel. Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, boden ze verschillende academici geld aan om hun naam aan de formule te verbinden. Niet iedereen ging daarmee akkoord, maar Cliff Arnall wel. Hij werd in academische kringen overladen met kritiek en inhoudelijk kreeg het bericht ook veel kritiek. Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet de formule niet in de eenheid ‘tijd’. Dus samengevat is de formule grote onzin. Maar dat had je zelf ook wel bedacht denk ik. Maar als iets vaak herhaald wordt, bestaat de kans dat we er toch een beetje in gaan geloven. Daarom 5 Tips om maandag 21 januari goed te beginnen. Want een goed begin is het halve werk!

 

Vijf Tips om 21 januari 2013 goed te beginnen!

Tip 1- Begin de dag met het tellen van je Zegeningen

Als de wekker gaat, blijf dan nog heel eventjes liggen. Sta eens stil bij je zegeningen. Dit zijn de dingen waar jij dankbaar voor bent in het leven. Haal deze zaken in gedachten naar boven, sta er bij stil en voel dankbaarheid. Hierdoor voel je je gelukkiger en ga je de dag met een lekker gevoel tegemoet!

Tip 2 – Begin de dag met het verspreiden van Liefde

liefde geeft energieLiefde maakt het leven mooi, dus begin het direct te verspreiden zodra je wakker wordt. Geef je partner een knuffel of zeg iets liefs. Ben je single? Knuffel dan lekker met je hondje, zeg iets aardigs tegen iemand in huis of wees een liefdevol persoon op je werk.

 

Tip 3 – Begin de dag met een dansje

Beweging is goed tegen een slecht humeur of neerslachtigheid en depressiviteit.  Door te bewegen worden spieren en bloedsomloop gestimuleerd. Je lichaam krijgt meer zuurstof binnen waardoor je je beter zult voelen. Het zorgt er ook voor dat je bloedvaten en hart in conditie blijven. Je kan gaan sporten maar ook naar het  liedje “Begin de dag met een dansje”  luisteren, meezingen en meebewegen. Motion is emotion!

Tip 4 – Begin de dag met een lach

Lachen zet veel spieren in beweging: maar liefst 15 gezichtsspieren Ook spieren in buik en middenrif spannen aan en masseren hiermee zachtjes de organen. In de andere spieren is de spierspanning tijdens het lachen juist laag. Hierdoor krijgt je een ontspannen gevoel.

Als je lacht haal je dieper adem en je bloeddruk en hartritme worden op elkaar afgestemd. Je bloed stroomt sneller en transporteert zo meer voedingsstoffen en zuurstof naar je hersenen. Tijdens het lachen komen in de hersenen endorfinen vrij. Deze hormonen geven een prettig gevoel, hebben pijnstillende eigenschappen en verminderen een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol.

Tip 5 -Begin de dag met een goed ontbijt

een goed begin van de dag mango smoothieEet eens geen brood, crackers, muesli, ontbijtkoek of yoghurt als ontbijt. Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en geraffineerde suikers waardoor je bloedsuikerspiegel in korte tijd stijgt. Dit levert een enegiepiek op die weer gevolgd wordt door een snelle daling, de bekende energiedip.

Ontbijt eens met de power mango smoothie en 1 of 2 gekookte eieren en je zult merken dat de energiedip uitblijft en je je de hele energiek voelt.

Mango smoothie: Schil een mango en doe het vruchtvlees in een blender. Doe hier ongeveer 50 ml olijfolie (extra vierge),  een klein handje ongebrande en ongezouten noten,  5 tot 6 zwarte peperkorrels en 1 banaan bij. Zet de blender aan en klaar is de smoothie. Lekker met 1 of 2 gekookte eieren

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Peter
Door

Peter

op 20 Jan 2014

Dat is natuurlijk ook een oplossing: in de kop van dit stuk de datum van dinsdag opnemen. Want vandaag is het de 20ste en niet de 21ste.

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 21 Jan 2014

Hoi Peter, Ik snap je verwarring over het blog `Wat kan ik doen tegen Blue Monday` geschreven op maandag 21 januari 2013! Het blog was van vorig jaar en niet van dit jaar 2014. Ik hoop wel dat je het met plezier hebt gelezen! Groet Monique

Reactie plaatsen