Superfoods. Menig supermarkt, biologische winkel, groenteboer of onlinewinkel verkoopt ze tegenwoordig en ik zie dat deze producten bij veel mensen gretig aftrek vinden. Maar wat is het eigenlijk?
In zijn boek “Superfoods” geeft David Wolfe de volgende beschrijving van “onder superfoods vallen voedingsmiddelen die tien of meer unieke eigenschappen bezitten en niet slechts één of twee”.
Het woord superfoods wordt in veel verschillende contexten gebruikt. Het meest gangbare is dus die van natuurlijke voedingsmiddelen zoals bessen, algen, zaden en fruit die een zeer hoge concentratie van vitaminen, mineralen en sporenelementen (voedingsmiddelen) bevatten. Met andere woorden superfoods zijn goed voor je gezondheid. En dat is het aspect dat in de marketing constant naar voren komt. Laatst zag ik in een winkel zelfs dat superfoods echte levensverlengers zijn! In welke mate mijn leven dan wordt verlengd weet ik nog niet.
Consumptie van Superfoods neemt toe
Uit een (klein) onderzoek dat door 24Woman onder 166 Nederlandse vrouwen is verricht, blijkt dat één op de drie vrouwen dagelijks superfoods gebruikt. Maar liefst 89% deed dit in 2012 nog niet! Ze worden vooral toegevoegd aan het dagelijks eetpatroon vanwege de bijdrage aan een goede gezondheid. Ook gebruiken veel vrouwen de voedingsmiddelen om hun energienivo te verhogen en om hun darmflora te bevorderen. Met name açaibessen, chiazaden en macapoeder zijn erg gewild. Ook shotjes tarwegras zijn populair en worden met name gebruikt tijdens een zogenaamde detox kuur. (klik hier voor meer informatie over dit bericht).
Welke Superfoods zijn er?
Welke voedingsmiddelen vallen onder de term superfoods? De volgende voedingsmidddelen kom ik steeds weer tegen:
Gojibessen, Maca, Rauwe cacao,
Spirulina, Algen, Hennepzaad,
Chiazaadjes, Kokos, Bijenproducten.
Klinkt allemaal heel exotisch, misschien dat superfoods daarom zo goed verkopen? Maar deze lijst kan ook uitgebreid worden met spinazie, broccoli, curcuma, gember, knoflook en bleekselderij. Een heleboel groente- en fruitsoorten die we al lang kennen bevatten ook meerdere voedingsstoffen. Maar misschien hebben we iets nieuws nodig om ons wakker te schudden.
Superfoods zin of onzin?
Nu lijkt het misschien alsof ik tegen superfoods ben. Dat is helemaal niet zo. Doordat deze voedingsmiddelen een hoge concentratie van nutriënten (vitaminen, mineralen, spoorelementen) bevatten passen zij uitstekend in het principe van oervoeding en zijn zij een welkome aanvulling op ons dagelijks eetpatroon.
Maar het is niet zo dat door het eten van veel superfoods je ontzettend gezond wordt. Daar is meer voor nodig. Zo is het ook belangrijk dat je spijsvertering goed werkt. Als dit niet zo is dan worden de voedzame stoffen niet of nauwelijks opgenomen en dat is zonde. En als je lever de stoffen niet goed kan omvormen, haal je er ook niet alles uit.
Daarnaast bevatten sommige superfoods naast nutriënten ook antinutriënten (schadelijke stoffen). Zo zijn Gojibessen lid van de nachtschadeplantenfamilie. Deze bevatten saponinen die darmklachten kunnen veroorzaken. Cacao bevat lectinen die ook de darm kunnen irriteren. Spinazie bevat ook oxaalzuur. Een overmaat aan oxaalzuur kan schadelijk zijn en leiden tot het ontstaan van nierstenen. Dus de dosering bepaalt of het product een heilzaam of schadelijk effect heeft. (bron: Yvonne van Stigt – Oerslank).
Als je superfoods koopt, let dan ook op hoe ze verbouwd zijn. Wat voorkomt is dat Gojibessen bewerkt worden met kleurstof waardoor ze er nog roder en aantrekkelijker uitzien en dat tarwegras wordt gekweekt op watten ipv aarde. Als je bedenkt dat een plant zijn voedingsstoffen uit de bodem moet halen, vraag ik me af wat er in watten zit.
Ben je bewust van wat je eet
Belangrijk is dat je je bewust ben van wat je eet en de hoeveelheden. Een bewust voedingspatroon bestaat uit:
• Veel groenten en fruit (voor de koolhydraten)
• Het gebruik van kokosolie, olijfolie en wat roomboter om in te bakken. Laat de rest staan
• Zo min mogelijk zuivelproducten
• Zo min mogelijk peulvruchten
• Voldoende vis, vlees en eieren (liefst biologisch)
In een dergelijk voedingspatroon passen superfoods prima als extra ondersteuning en variatie waarbij ik van mening ben dat superfoods het beste zo onbewerkt mogelijk gegeten kunnen worden. Onbewerkt voedsel bevat over het algemeen een betere gehalte aan vitaminen, enzymen, co-enzymen, eiwitten, mineralen en vele andere voedingsstoffen dan bewerkt voedsel.
Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!
Jelmer Wesemann
op 06 Jan 2015Monique Smit
op 07 Jan 2015