Ontdek je Innerlijke Potentieel met Anthony Robbins
20 mei 2013 

Ontdek je Innerlijke Potentieel met Anthony Robbins


Van 10 t/m 13 mei was ik in het Excel Centre in London om het Unleash The Power Within Seminar van Anthony Robbins bij te wonen. Anthony Robbins is ‘een toonaangevende expert op het gebied van de psychologie van Peak Performance en menselijke gedrag. Hij is één van de bekendste personal coaches/adviseurs als het gaat om kwaliteit van het leven, verandering en gezondheid.  Ik kan je nu al zeggen dat het 4 inspirerende, enerverende dagen waren. Dagen waarin er hard gewerkt, gelachen, gedanst en gehuild is. Het is een ervaring die me nog lang zal bij blijven. Ik merk nu al dat ik er weer aan herinnerd wordt als ik bepaalde liedjes op de radio hoor. Waarom? Omdat aan deze liedjes een  voor mij positieve emotie is gekoppeld!

Vooraf zag ik best wel op tegen 50 uur seminar verspreid over 4 dagen. Hoe ga ik dat volhouden? Vier dagen van negen uur in de ochtend tot middennacht. Ik kan je vertellen het volhouden hiervan was een peulenschil vergeleken bij een halve marathon die ik jaren terug heb gelopen. Ik weet nu ook waardoor dit komt.  Peak State en Ulimate Success Formula!

Het ExCel Centre in London is de jaarbeurs van Utrecht maar dan tig keer groter. Bij binnenkomt heten de vele crew-members je met een High Five van harte welkom. Dit geeft je meteen een welkom en aangenaam gevoel. Je komt in de “mood” want probeer maar eens ernstig of chagrijnig te blijven als iedereen om je heen oprecht vrolijk is!  Vanaf het begin wordt je dus in een Peak State gebracht. Een mentaal gevoel/ervaring waarin je in alle cellen van je lijf merkt dat je leeft en dat alles wat je wilt mogelijk is. Deze Peak State wordt door Tonny Robbins meerdere keren per dag opgeroepen. Hoe? Door elkaar High Fives te geven, opzwepende muziek te laten horen en je laten roepen dat je het kan. Wat is het idee hierachter?

Peak State

Peak State

Mensen schakelen gedurende de dag tussen verschillende mentale gemoedstoestanden (a state) – boos,  veroordelend, gelukkig etc. Wat belangrijk is, is om die gemoedstoestanden te herkennen en ze te ontdoen van alles wat contraproductief of negatief is. Als je dit kan, ga je uitblinken omdat “topprestaties voortkomen uit een Peak State.” Een volgende stap is dat emotie gecreëerd wordt door beweging. Verander je de manier waarop je beweegt dan verandert ook de manier waarop je je voelt. Probeer maar eens boos te blijven als je op een vrolijk liedje danst. Of als 5.000 mensen staan te juichen en je een High Five willen geven! En als laatste zorg ook dat je in positieve woorden spreekt en niet in negatieve termen.

Als ik nu terug kijk op mijn halve marathon, kan ik je vertellen dat ik toen niet in een Peak State verkeerde. Aan de start van de marathon kon ik eigenlijk alleen maar denken aan “ik hoop dat het gaat lukken” en “ik heb niet genoeg getraind” en “ als het maar niet gaat regenen (het was koud en guur destijds)” en “de andere deelnemers zien er veel beter uit dan ik”. Je raad het al ik “pompte” me vol met beperkende gedachten en straalde dit ook uit. Ik kan me ook nog precies herinneren hoe ik daar stond. Voorzichtig om me heen kijkend, een beetje schuchter. Hoofd naar beneden. Mijn hele zijn (lichaam en geest) straalde uit dat ik het waarschijnlijk niet ging halen! Nu zijn jullie natuurlijk benieuwd of ik het heb gehaald heb? Ja, ik heb het gehaald maar vraag niet hoe! Ik heb meerdere malen op het punt gestaan om te stoppen en de laatste 3 km’s moesten uit mijn tenen komen! Wat hield mij op de been destijds? De aanmoedigingen langs de kant.

Maar als ik nu aan de start had gestaan en in aanloop met een opgeheven hoofd en tegen mezelf had gezegd “Je kan het, je hebt er hard voor getraind en weet je alles waar jij aan begint weet je tot een goed einde te brengen” dan had mij dat in een hele andere Mood of State gebracht. Dan had ik met borst vooruit gestaan en trost op me heen kijkend in de trend van “hier ben IK en Ik ga het halen” De energie die hiermee gepaard gaat, had me zeker sneller en makkelijker over de finish gebracht.

De Peak State op de eerste avond heeft mij geholpen om zonder enige aarzeling over de hete kolen te lopen!

Unleash The Power Within  

Unleash the Power withinUnleash the Power Within draait om het doorbreken van beperkende patronen. Patronen die je er van weerhouden om dat te doen wat je van binnenuit het liefste wilt doen en daar ook actie op gaat ondernemen. Vaak is het angst dat aan deze beperkende gedachten ten grondslag ligt. De bekendste zijn de angst dat we niet goed genoeg zijn en de angst dat er niet van ons gehouden wordt. Deze angst belemmerd ons om vooruit te komen, om onze dromen en ambities te realiseren. Deze angst beïnvloed ons denken, ons taalgebruik en de manier waarop we ons lichaam in communicatie gebruiken. Wil je verder komen in het leven, op wat voor manier dan ook, moet je weten waar je naar toe wilt en actie ondernemen om dit te bereiken. Als je een droom of een ambitie hebt. Of het nu gaat om je werk, relatie, vriendschap, sport, het huis waar je in wilt wonen, je gezondheid. Het maakt niet uit.  Wat Tonny Robbins doet, is je laten zien, ervaren en ondergaan dat jezelf je eigen toekomst maakt. Hij maakt hierbij gebruik van de Ultimate Success Formula. Want zoals hij zegt “Biography is no Destiny”.

Ultimate Succes Formula

1. Know your Outcome

My LifeJe moet weten wat je dromen, wensen, ambities zijn. Wat wil je bereiken? Als je in het leven verder wilt komen, moet je voor je zien wat je wil en niet kijken naar wat je niet hebt of wat er is gebeurd. Dit is de stap waarbij je je beperkende overtuigingen de nek om moet draaien. Als je niet weet wat je wilt, kan je geen koers uitzetten, ben je stuurloos en doe je de dingen uit gewoonte of je weet eigenlijk niet eens waarom je het doet. Tony Robbins schat in dat maar weinig mensen absolute duidelijkheid hebben over hun doelen. De meeste van ons zijn gevangen in het leven van hun leven in plaats van het ontwerpen van je eigen leven. Als je niet weet wat je wilt, kan je nooit je ongelooflijk potentieel vervullen.

Zie dat wat je wilt bereiken ook voor je, visualiseer het, maak er zo’n helder en expliciet mogelijk beeld van. Hoe beter je voor je ziet en kan omschrijven wat je wilt des meer kracht en energie er vrij komt om dit te realiseren en des te makkelijker het wordt het om actie te ondernemen. Je moet voelen hoe het is om je doel bereikt te hebben. Hoe ziet je doel er uit? Ervaar dit met al je zintuigen en geeft dit beeld een plek in je hersenen. Dit geeft je een krachtig gevoel van binnenuit. Je merkt vanzelf dat je meer rechtop gaat lopen en  meer zelfvertrouwen gaat uitstralen. En als je ’s ochtend wakker wordt, wordt  je met een gevoel van opwinding en passie wakker. Want nu weet je waarvoor je opstaat!

2. Take Massive Action

Massive ActionAls je weet wat je wilt, onderneem dan actie om dit te bereiken. Resultaat bereik je niet door niest te doen. Volharding is in deze stap belangrijk omdat je van tijd tot tijd je neus zal stoten. Maar als je iets heel graag wilt en je gelooft erin dan ga je door en onderzoek je alle mogelijkheden om dit te bereiken.

Stel je Plan van Aanpak op.  Noteer alle uitkomsten die je wilt bereiken en welke acties je gaat ondernemen om je doel te bereiken. Brainstorm, denk “Out of the Box”  schrijf alles op wat er in je opkomt, hoe gek het ook is. Markeer dan de acties die  essentieel zijn voor het bereiken van je doel. Onderstreep nu vijf acties die je gaat uitvoeren

In dit proces van actie ondernemen is het slim om om je heen te kijken naar mensen van wie je kan leren. Mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. Tonny Robbins zegt “success leaves clues”. In deze stap is het belangrijk dat je uitstraalt wat je wilt. Je overtuigingen, houding en communicatie moeten overeenkomen.

3. Know what you are getting at

Neem in de actiefase van tijd tot tijd (wekelijks of  maandelijks) even afstand en kijk goed of  je dichterbij je doel komt of niet. Kijk, voel en ervaar je vooruitgang. Tony Robbins noemt dit “zintuiglijke scherpte”. Creëer een feedback mechanisme. Dit kan van alles zijn, zolang het je in staat stelt om vast te stellen of je op koers ligt. In het behalen van je doel moet je in staat zijn om te beoordelen of wat je doet ook werkt. Zijn er aanpassingen nodig in je aanpak? Pas dan je acties aan.

4. If It Isn’t Working, Try Something Else

Als wat je doet niet werkt, dan moet je iets anders doen. Als wat je doet niet werkt, stop dan met deze actie/handeling. Het heeft geen zin om opnieuw en opnieuw hetzelfde te doen in de hoop dat de uitkomst dan anders wordt. Als wat je doet niet werkt, probeer dan iets anders! Als dat niet werkt, probeer dan iets anders! Totdat het wel werkt en je dichterbij je doel komt. Dit vereist flexibiliteit in je gedrag en doorzettingsvermogen. Gebruik ook in deze fase al je zintuigen om te bepalen of je verder komt. Veel mensen haken af als ze na 10x proberen niet dichterbij komen. En daarom is stap 1 “weet wat je wil” zo belangrijk. Dit is de motor voor de rest van het proces.

Samengevat: Weet wat je wilt, onderneem actie, merk of je krijgt wat je wilt, wees flexibel en bereid om wijzigingen aan te brengen als dat nodig is. Ga ervoor, en geef nooit op!

“De waarheid van de zaak is dat er niets is wat je niet kan bereiken als je : (1) Duidelijk bepaalt wat je wilt bereiken en absoluut toegewijd bent om dit te bereiken, (2) je bereid bent om massaal actie te ondernemen, (3) je openstaat voor wat wel werkt en wat niet, en (4) je aanpassingen in je aanpak doorvoert totdat je bereikt wat je wilt. “~ Anthony Robbins

 

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Saskia van Beers
Door

Saskia van Beers

op 22 May 2013

Wat een fantastische rit hebben we gehad in London! Ik ben heel blij en dankbaar om dit samen met jou en die andere 4998 mensen meegemaakt te hebben! You freaking rock! Liefs Sas

Reactie plaatsen