Multivitaminen en Mineralen

Als de R weer in de maand is, gaan veel mensen over op het innemen van een (multi) vitamine- mineralencomplex. Dit ter aanvulling op de dagelijkse voeding. Voor mij zijn multivitaminen en mineralen een aanvulling op goede voeding. Eet je weinig groente, fruit en vis dan is het een idee om hier meer aandacht aan te besteden. Een multivitamine- mineralencomplex kan nooit voeding vervangen.

Er zijn veel multivitamine-mineralencomplexen verkrijgbaar. Waar moet je hierbij opletten? Wat moet je weten zodat de pil of capsule die je inneemt ook daadwerkelijk wat toevoegt en geen schade aanbrengt of dat je deze gewoon weer uitpoept? Wat is bepalend of iets een goed supplement is?

 

Begrijpt je lichaam het supplement wel?

Met andere woorden: “hoe komt het supplement normaal gesproken in de natuur voor?” Ik zal een voorbeeld geven. We hebben allemaal wel eens vitamine C geslikt. Komt vitamine C los in de natuur voor? Nee, gelukkig niet want dit is veel te zuur. Je maag kan hier niet goed tegen en je tanden ook niet. Als je een appel neemt, bevat deze naast vitamine C (ascorbinezuur) ook flavonoïden en Een appel is meer dan alleen vitamine Cmineralen. De mineralen neutraliseren het zuur. Dus als je een goed vitamine C supplement hebt, bevat deze ook flavonoïden en mineralen.

Veel supplementen bevatten E-nummers, kleurstoffen en smaakstoffen.  Dit zijn geen lichaamseigen stoffen. Je lichaam kan hier niets mee.

Hebben we alle multivitaminen en mineralen nodig?

De gemiddelde Nederlander heeft aan natrium en fosfor absoluut geen extra suppletie nodig. Natrium is keukenzout en fosfor zit in alle kant- en klaar maaltijden, frisdranken, geconserveerde vlees/etenswaren. Van beide stoffen krijgen we dagelijks al meer dan genoeg binnen. Deze hoeven dus niet in een supplement te zitten. Vaak is dit wel het geval.

Algemeen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Het is wettelijk verplicht om op het etiket te vermelden hoeveel van de ADH van een vitamine en mineraal in het supplement zit. De hoeveelheid die we extra nodig hebben verschilt naar gelang we het al binnen krijgen door ons voedsel. Bij veel multivitamine-mineralencomplexen staat bij alles 50% van de ADH. Heb je van alle vitaminen en mineralen 50% nodig? Nee! Een goed supplement geeft bij iedere vitamine en mineraal de specifieke ADH aan. Bijvoorbeeld vitamine A 55%, vitamine E 84%

Magnesium

Een mineraal dat in veel supplementen zit is magnesium. Het is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Wel is het belangrijk om te letten in welke vorm de magnesium aanwezig is. Staat er op het etiket magesiumoxidatie dan adviseer ik je het supplement weg te gooien. Magnesiumoxidatie is het spul dat turners op hun handen smeren en wordt in ziekenhuizen gegeven  om te laxeren. Het is een Magnesiumoxidatievorm die ons lichaam niet kan opnemen. Je hebt er helemaal niets aan. De beste manier om magnesium te supplementeren is magnesium te geven in de vorm van magnesiumbisglycinaat. Dat herkent het lichaam het en kan het opnemen.

Dus lees eerst het etiket voordat je een (multi) vitamine-mineralencomplex neemt en let op:

  • Dat er geen natrium en fosfor inzit
  • Dat als er bij iedere ingrediënt evenveel ADH staat, dit niet klopt
  • Dat er geen magnesiumoxidatie inzit
  • Als het gaat om een mineralencomplex dat er geen fosfaat en sulfaat inzit
Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen