Mijn Ervaringen met Vibram Fivefinger schoenen
20 april 2013 

Mijn Ervaringen met Vibram Fivefinger schoenen

Anderhalve week geleden heb ik een paar Vibram Five Fingers shoes gekocht en wel om verschillende redenen. Ik vind ze mooi, ik ben benieuwd hoe ze lopen en de schoenen sluiten goed aan bij mijn huidige leefstijl. Qua eetpatroon ben ik een enthousiaste aanhanger van Oervoeding, kort door de bocht eten wat onze voorouders aten. Daarbij liepen zij de hele dag op blote voeten en niet op Ecco, Nike of schoenen van Prada. Maar de belangrijkste reden was toch wel dat ik wil weten welke invloed het lopen op deze schoenen heeft op mijn gewrichten en dan met name mijn rechterheup, die last heeft van artrose. Ik weet dat het kort dag is om hier na een week een gefundeerd antwoord op te geven en als ik meer of minder last van mijn artrose heb, kan ik dan wel aantonen dat het door de schoenen komt? Daarom kom ik eerst met wat feiten.

Op Blote voeten lopen is beter voor het menselijk lichaam

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lopen op blote voeten beter is voor het menselijk lichaam. Het is beter voor de stabiliteit en wendbaarheid van je lichaam. Bovendien is het minder belastend voor spieren en gewrichten. Wist je dat een voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 219 spieren en pezen? Door  blootsvoets te lopen, worden de spieren in de voeten sterker en verbruiken zij minder zuurstof zodat je meer energie hebt. Maar in de 21-ste eeuw op je blote voeten over straat lopen is ook niet alles. De fivefingers evenaren het gevoel van blootvoets lopen. De schoenen bestaan uit heel dun en scheurbestendig en ademend materiaal dat als een tweede huid op de voet aansluit.

Aantrekken van de Vibram Fivefinger schoenen

Het eerste wat mij opvalt als je de schoenen in je handen hebt, is dat ze ontzettend licht zijn. Ik heb een schoen op de keuken weegschaal gezet en deze weegt 150 gr. tegenover 260 gram van een normale schoen. Dat betekent dat je al meer dan 200 gr minder gewicht mee sjouwt en dat scheelt dus in het energieverbruik.

In het begin is het even wennen om je tenen in het goede “sokje” te krijgen. Hierbij merk je al meteen dat wij het niet gewend zijn om tenen onafhankelijk van elkaar te bewegen. De makkelijkste manier om de schoenen aan te doen is zorgen dat je tenen goed in de sokjes zitten, dus helemaal naar voren in de schoen gaan dan aan de achterkant de hiel van je af te buigen (en dat kan makkelijk door de dunne, flexibel zool) en dan deze weer terug te laten veren en meteen om je hak doen. En inderdaad de schoen voelt aan als een 2e huid.

Het lopen en bewegen op de Vibram Fivefingers

Op lekker te kunnen lopen en bewegen op de Fivefingers moet je je manier van lopen aanpassen. Sterker nog je wordt hier eigenlijk al toe gedwongen als je goed luistert naar je lichaam. Door de dunne zool voelt het niet prettig om te landen op je hiel en dan je voet af te wikkelen. En harde landing op je hiel is niet prettig. Ga maar eens bijvoorbeeld op je blote hakken staan. Spring omhoog en land op je hakken. De impact van de landing voel je tot in je kaken. Terwijl als je op je voorvoet omhoog spring en op je voorvoet land je zult merken dat de impact minimaal is en deze volledig wordt geabsorbeerd door je benen.

Wist je dat door de vormgeving van onze huidige schoenen het landen op de hakken mogelijk gemaakt wordt door de ingebouwde demping? Op fivefingers ga je naar een middenvoets- of voorvoetslanding toe. Dan gebruik je dus de ingebouwde schokdemping van je benen tijdens het lopen. Hierdoor wordt de impact/kracht op pezen, spieren en botten verlaagd, wat de kans op blessures vermindert. Dit is de natuurlijke manier van lopen.

Wil je lekker en goed kunnen lopen op je midden/voorvoet moet je je pas iets kleiner maken dan je gewend bent. In het begin is dit wel even wennen. Je hebt het idee dat je je min of meer huppelend voortbeweegt en dat dit er niet natuurlijk uitziet. Dan is de vraag natuurlijk wat is natuurlijk? Het laatste dus.

Wil je meer weten over het verschil tussen bloedvoets, op gympen en op Vibram Fivefinges lopen bekijk dan het volgende filmpje (1 minuut).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l4zXgVeVpyw[/youtube]

Door het lopen op je voorvoet had ik in het begin wel last van stijve kuiten. Maar na een paar dagen was dit weg en merkte ik een verandering in mijn lichaam op. Ik doe mijn best om het helder te omschrijven. Voorheen als ik naar de stand ging of ik ging boodschappen doen en moest winkel in en winkel uit, veel slenteren dus was ik na 2 uur bekaf wat zich liet merken in vermoeide voeten, en benen en last van mijn heup. Op een zaterdag ben ik op de Fivefingers naar de stand gefietst, ben naar de lapjesmarkt geweest (ultieme slenterplek), bibliotheek, winkel in en uit en had het idee dat ik dit veel langer en beter vol hield. Ik kwam thuis en had niet dat vermoeide winkelgevoel. Sterker nog ik had geen last van mijn heup! Of het nu de schoenen zijn of het idee dat de schoenen helpen dat kan ik nog niet met zekerheid zeggen. Maar voor mij voelt het goed. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Voordelen van Fivefinger schoenen en de natuurlijke manier van lopen

Als de zoekt op het internet kom je de volgende argumenten tegen die pleiten voor Fivefinger schoenen en de natuurlijke manier van lopen

  • Supersterke voeten. Veel lopen op je blote voeten of fivefingers geeft sterke voeten en dat merk je als eerste aan de kracht in je tenen. De controle over de middelste drie komt terug en het duo GROTE/kleine teen verbeteren de balans van de voet. De voetbogen komen terug in vorm en de stand van je voeten kan dus veranderen.
  • Niet alleen je voeten hebben voordeel door het lopen op fivefingers. Je hele lichaam profiteert mee. Je benen worden sterker en door de gewijzigde manier van lopen ontlast je gewrichten, banden, pezen en spieren.
  • Verbeterde doorbloeding. Door het continue trainen van je voeten verbeterd de doorbloeding aanzienlijk.Je krijgt dus minder snel vermoeide voeten en kramp blijft langer weg.
  • In de zomer kunnen je voeten hun warmte sneller kwijt en in de winter blijven ze langer warm.
  • Door de minimalistische zool voel je goed de ondergrond onder je voeten waardoor je echt verbonden bent met het terrein waarop je loopt.
  • Het lopen op Barefoot schoenen geeft je een positieve beleving. Alle oneffenheden in het terrein stimuleren de receptoren in de voet. In de voet zitten vele zenuwen die in direct contact staan met organen en met de hersenen. Informatie van de voet wordt snel doorgespeeld naar de hersenen en draagt bij aan versnellen van reflexen. De zenuwen worden door het lopen op Barefoot schoenen actief geprikkeld. De zenuwen geven signalen door waarop de rest van ons lichaam zich gaat aanpassen.

Zie voor meer informatie ook de officiële website van Vibram FiveFingers.

Conclusie: Ik ben zeer tevreden met mijn Vibram Five Finger schoenen. We worden tenslotte geboren zonder schoenen, en hebben we als menssoort honderd duizenden jaren zonder schoenen gelopen.

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Sylvia
Door

Sylvia

op 22 Apr 2013

Leuk stuk en voor de leken ook helder denk ik :) Zelf gebruik ik ze ook met yoga, pilates en fitness. Ze hebben veel verschillende modellen, ook voor dames en heren.of kijk gewoon op www.fivefingers.nl en www.facebook.com/FiveFingersNL :)

Monique
Door

Monique

op 22 Apr 2013

Hoi Sylvia, bedankt voor je reactie en website/toevoegingen. Vibram heeft inderdaad diverse modellen voor verschillende activiteiten. Ik zeg tegen iedereen die dit leest `Proberen deze schoenen!`

Ben Cohen
Door

Ben Cohen

op 02 Sep 2013

Helaas zijn de vibram five fingers niet echt van goede kwaliteit. de zool begon bij de tenen al snel te scheuren en ook de stof tussen de tenen was al snel doorgesleten. Helaas was vibram niet bereid deze in de garantietermijn te vervangen.

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 06 Sep 2013

Hoi Ben, jammer om te lezen dat jij minder goede ervaringen met jouw vibram fivefinger schoenen hebt. Ik heb ze sinds april en gebruik ze intensief (wandelen, fitness, hardlopen) en moet zeggen dat ik tussen de tenen nog geen slijtage of scheuren heb.

Ton Cremers
Door

Ton Cremers

op 13 Jul 2016

Mijn eerste paar 5fingers kocht ik ruim zes jaar geleden. Ik ben nu aan mijn vierde paar toe en wel de Spyridon MR. Het zal duidelijk zijn dat ik een 5Fingers fan ben, of: was. De Spyridon MR (Mud Runner) zolen zijn na 8 (!) weken al tot op de draad versleten. Het binnenwerk komt er doorheen. Natuurlijk nam ik met Vibram contact op. Mijn mails werden genegeerd totdat ik de onderkant van de schoenen filmde en de video met commentaar op YouTube zette. Binnen een kwartier kreeg ik een mail dat men de kwestie uit zou zoeken. Ik heb toen de video van YouTube gehaald, maar vanaf dat moment hulde Vibram zich ook weer in stilzwijgen en reageert niet meer. Een onsympathiek beleid ten aanzien van een 'vaste' klant. De video heb ik weer op YouTube gezet en Vibram is een klant kwijt. Video te vinden via Vibram Five Fingers Spyridon MR trail-running shoes - poor quality, very limited life span.

Latesha
Door

Latesha

op 03 Feb 2017

hello, do you mind doing a blog link exchange? my blog is about news of figures with mostly about PV;C182#7&s. I already put your link in my blog, and hoping that I could be in your blog list too, thanks

Arianne
Door

Arianne

op 30 May 2014

Hoi ik vraag me af of het ook zou helpen bij neuropathie aan mijn voeten. Dit heb ik als gevolg van chemo-kuren.

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 01 Jun 2014

Hoi Arianne, ik weet niet of de vibram fivefinger schoenen helpen bij neuropathie als gevolg van chemokuren. Ik heb hier ook geen informatie over gevonden. Als de kosten van dezer schoenen (ongeveer € 100-120) voor jou geen probleem zijn, kan je overwegen om het te proberen. In Tilburg zit een winkel met een uitgebreide collectieschoenen. Sorry dat ik je niet verder kan helpen. Met vriendelijke groet, Monique Smit

Myra
Door

Myra

op 13 Jan 2015

Hallo Monique, Ik ben nu 2 maanden aan het opbouwen met hardlopen op mijn fivefingers en ik blijf last houden van mijn kuiten en achillespezen. Ik loop 3 keer per week, steeds stukjes van hooguit 8 minuten aan een stuk, afgewisseld met wandelen. Maximaal 5 kilometer per loop. Ik weet dat het lang kan duren voordat je spieren en pezen zijn gewend, maar ik begin een beetje ongeduldig te worden. Weet jij misschien of dit gebruikelijk is?

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 14 Jan 2015

Hoi Myra,Ik weet van diverse mensen dat het soms enkele maanden kan duren voordat je helemaal gewend bent aan het lopen op/met de fivefingers zeker als je de voorgaande jaren en verkeerde loophouding hebt gehad. Ik wil niet zeggen dat jij dit laatste hebt hoor! Hier zijn enkele tips die wellicht kunnen helpen: - Draag overdag als je naar school of werk gaat zo laag mogelijke schoenen - Loop thuis op blote voeten of met sloffen - Doe dagelijks rekoefeningen voor je lange en korte kuitspieren - Als je meerdere keren per week hardloopt kan je beginnen op lage hardloopschoenen en de laatste 15 minuten met de vibrams aan en dit langzaam opbouwen - Bekijk ook de tips op (maar misschien kende je die al) http://www.vibramfivefingers.com/education/why_barefoot_works.htmMet gezonde groet, Monique

Esther
Door

Esther

op 20 Feb 2015

Volhouden! Ik loop nu ruim 2,5 jaar op de vff en heb nooit meer ergens last van. De eerste 7-8 weken liep ik krom van de spierpijn in mijn kuiten. Stond op het punt om op te geven en toen was het opeens weg. Voor iedereen is dit natuurlijk anders, maar als je doorzet, dan heb je een super basis om verder uit te breiden. En echt, er loopt niks lekkerder dan op die vffjes, overal en op iedere ondergrond! Succes!

yvonne van der linden
Door

yvonne van der linden

op 30 May 2015

Even een vraagje in welke winkel in tilburg verkopen ze deze schoenen

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 31 May 2015

Hoi Yvonne,In Tilburg zit een winkel met de naam Anyones Running. Hun adres is Korvelseweg 43 in Tilburg. Zie ook hun website http://www.anyonesrunshop.nl/Met gezonde groet, Monique Smit

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 31 May 2015

Hoi Chinta,Bedankt voor je enthousiaste reactie. Ik ben benieuwd of je ze al hebt aangeschaft (en welke dan) en wat je ervan vindt?Met gezonde groet, Monique Smit

Renate
Door

Renate

op 11 Aug 2015

Mijn voeten zijn een probleem. Ik houd er ook van om op blote voeten te lopen, mijn leven lang al. Ik hoorde vanavond over deze 5 finger schoenen. sinds vandaag ben ik bij een wandelclubje voor diabetici aangesloten. Daar moet je wandelschoenen voor hebben. Maar alle schoenen doen mijn pijn omdat ik een brede, hoge, dikke knokkel heb. Alles wat daarop leunt doet pijn. Mijn linkervoet is dunner en smaller. En ik heb van schoenen maat 44 nodig. In de winter is het ook de bedoeling dat wij gaan wandelen. Maar Monique, welke schoenen zou je me dan aanraden? O ja, mijn linkerknie is aardig versleten en mijn heup doet ook wel eens moeilijk.gr. Renate

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 01 Sep 2015

Beste Renate,Om een panklaar antwoord te teven op jouw vraag is lastig. Daarvoor zal ik iets meer van je situatie moeten weten. Mijn ervaring bij obesitas is dat er meerdere systemen van het lichaam zijn verstoord. Deze kan je "herstellen" maar dat kost tijd en doorzettingsvermogen. Zie de Oerslank methode niet als een snelresultaat-methode. Als je meer wilt weten, stuur mij dan een email (zie contactformulier op de website).Met gezonde groet, Monique Smit

Humphrey Mandoeng
Door

Humphrey Mandoeng

op 16 Aug 2016

Ik loop sinds afgelopen mei. Toen ik de 5fingers aantrok en een paar stappen mee liep, was ik meteen verkocht. Sindsdien gebruik ik die 5fingers dagelijks, voor mijn werk (ik ben postbezorger), na mijn werk ga ik een stukje hardlopen (10-16km). Ook in het begin had ik last van stijve kuiten. Mijn ervaring: 5fingers.zijn de enige schoenen in de wereld die zich aanpast aan je voeten (ik heb behoorlijk kromme voeten). Ik wil niks anders meer voor mijn kostbare voeten.

Monique
Door

Monique

op 16 Sep 2016

Hoi Humphrey, Leuk om te lezen dat de 5fingers jou zo goed bevallen. Ik wou dat je de post in mijn wijk komt rondbezorgen. Ik ben het me je eens dat deze schoenen zich echt aan je voeten aanpassen. Een soort 2e huid. Met gezonde groet, Monique Smit

Bas de Kruyff
Door

Bas de Kruyff

op 30 Aug 2015

Hee Monique,Wat leuk dat toen ik nieuwsgierig ging googlen op "five fingers" ik op jouw artikel terecht kwam. Ik ben benieuwd of je twee jaar na het artikel, je nog aanvullende ervaringen (van jezelf of anderen) hebt, ook bijvoorbeeld contra-indicaties. Ik ben nieuwsgierig om ze uit te proberen. Sinds 2007 loop ik met een antipronatie-schoen om stabiel te blijven en knieblessures te voorkomen. Maar ik ben altijd jaloers op jonge atleten die zo mooi op de voor/middenvoet landen. Gisteren hoorde ik bij Hellas dat de Five Fingers daar een aanzet toe kunnen geven.Maar ik begin er sowieso niet mee voor de NYC-marathon op 1 november.

Monique Smit
Door

Monique Smit

op 01 Sep 2015

Hoi Bas,Ik loop nog steeds met veel plezier op mijn Vibrams, ben aan mijn 2e paar toe. Ik moet wel zeggen dat ik er niet meer op hardloop. Dat heeft niets met de schoenen te maken maar met mijn artrose. Wel merk ik dat ik langer pijnvrij op de vibrams kan lopen dan op gewone schoenen. Ik heb ze aan in de sportschool, op de fiets, als ik ga wandelen of shoppen met mijn dochter. Ik heb van de zomer zelfs een bergwandeling ermee gemaakt. Ging prima. Ik hoor van veel mensen dat het in het begin enorm wennen is. Je kan al een beetje oefenen door thuis veel blootvoets te lopen en je voet heen en weer te rollen over een tennisbal. Na aanschaf rustig de duur om hiermee te lopen opbouwen. Zeker niet ermee beginnen voordat je de marathon van NYC hebt gelopen. Ik wens je succes in november en laat mij weten of je ze hebt aangeschaft.Met gezonde groet, Monique Smit

Monique
Door

Monique

op 03 Aug 2016

Beste Mir,Met de Vibram fivefinger schoenen loop je meer op je voorvoet. Ik kan mij indenken dat er hierdoor ook meer druk op je teengewrichten komt. Als dit zo is weet ik niet of deze schoenen geschikt voor e zijn. je kan het navragen bij een fysiotherapeut.met gezonde groet, Monique Smit

Bertie
Door

Bertie

op 16 Feb 2017

Hallo Monique, Ik overweeg om Vibram 5 fingers shoes te kopen maar met welke kun je het beste beginnen. Ik loop al heel wat jaartjes met steunzolen maar het wordt er voor mijn voeten en tenen niet beter op. Ze onder'steunen' dat is waar. Tot mijn grote schrik begint er nu ook een knobbel te ontstaan bij de teen aan mijn rechtervoet; links heb ik die botaangroei daar al jaren. Daarnaast heb ik al maanden last van mijn rechter achillespees. Ik schijn een heel beweeglijke voet te hebben. Misschien daarom des te meer reden om de spieren en gewrichten van mijn voet weer zelf het werk te laten doen. Kun jij mij adviseren met welke 5 finger shoes je het beste kunt starten. Je hebt er tegenwoordig ook met een iets dikkere zool voor de winter. En............ welke schoenen kun je aanschaffen als je de five finger shoes even niet wilt dragen!!! Het lijkt me heerlijk om mijn tenen weer de ruimte te geven.

Monique
Door

Monique

op 22 Feb 2017

Beste Bertie,Mijn ervaringen met de five vibrams zijn goed. Ik gebruik ze in de zomer buiten, in de sportschool en thuis binnen. Ik weet eerlijk gezezgd niet hoe dit voor jou zal zijn. Als je ze aanschaft zal je er in het begin behoorlijk aan moeten wennen. Ik ben het type dat dingen uitprobeert. Dus die tip geef ik jou ook. Probeer het gewoon. En wat betreft de zool. Wat wil je ermee gaan doen. Veel buiten wandelen of hardlopen. Voor wandelen buiten kan de iets dikkere zool handiger zijn. Voor hardlopen is het verstandiger om niet de dikkere zool te nemen. Ga naar een winkel waar ze een goed assortiment hebben en pas er een paar en voel wat goed zit.Met gezonde groet, Monique Smit

Bertie
Door

Bertie

op 25 Feb 2017

Dankjewel Monique. Ik ga ze gebruiken om op te wandelen, binnen en zoals jij in de zomer buiten! Ik woon in Boxtel, heeft Tilburg een goed assortiment?

Monique
Door

Monique

op 26 Feb 2017

Hoi Bertie,Als je kijkt op internet zie je dat er in Tilburg de winkel Anyones Barefootshop zit. https://www.anyonesrunshop.nl/ Volgens mij ga je hier wel slagen!Met gezonde groet, Monique Smit

Giwreh
Door

Giwreh

op 20 Jul 2017

Haha, wat een ronduit zielige sluikreklame voor Vibram... "Monique", ingehuurd door een firma van ondermaatse luxeprodukten... lol

Monique
Door

Monique

op 24 Jul 2017

Beste Gwireh,Ik moet eerlijk zeggen dat ik getwijfeld heb om je reactie te plaatsen. De reden is ongeloof aan mijn kant dat klakkeloos wordt aangenomen dat ik "ingehuurd" ben door Vibram. Ik heb geen banden met Vibram. Ik krijg geen commissie,ik ben niet opgedragen om iets over hun schoenen te schrijven. Wat ik ben is een zeer tevreden gebruiker die haar ervaringen met anderen wil delen.Met gezonde groet, Monique Smit

Helma
Door

Helma

op 26 Jul 2017

Halo Monique,Ook ik ben een ben een fivefingers fan, ze lopen/rennen heerlijk, ik kan ze iedereen aanraden. In Januari van dit jaar heb ik bij Anyones Running in Tilburg mijn eerste paar fivefingers gekocht. Eigenlijk om te wandelen, maar na een clinic hardlopen loop nu ook met veel plezier hard. Inmiddels heb ik ook andere barefoot merken aangeschaft (geen fivefingers) Vivibarefoot en Leguano zijn ook fijne schoenen die zerodrop zijn en een bredere teenkamer. Sinds kort zit er ook een winkel in Arnhem "Barefoot" voor goed advies kan ik je deze 2 winkels zeker aanraden :-)

Monique
Door

Monique

op 26 Jul 2017

Beste Helma,Bedankt voor je reactie. En fijn om te lezen dat je plezier van je Vibrams en ook van de andere merken, Vivibarefoot en Leguano heb. Ik ga ook snel naar deze merken kijken want mijn huidige Vibrams zijn binnenkort aan vervanging toe :-) . De winkel in Arnhem is een aanrader! Dan je wel.Met gezonde groet, Monique Smit

Mike
Door

Mike

op 13 Dec 2017

Hallo Monique, heb nu anderhalve week geleden ook in Tilburg bij "Anyones" de Vibram KSO EVO's gekocht. Werd daar zeer goed geholpen en ben zeer tevreden met deze schoenen. Wat lopen ze lekker.Groet,Mike

Monique
Door

Monique

op 15 Dec 2017

Hoi Mike,Bedankt voor je bericht en gaaf dat je ook Vibrams hebt gekocht en goed geholpen bent Anyones in Tilburg. Ik moet binnenkort ook weer nieuwe kopen en overweeg om ook naar Tilburg te gaan! Met gezonde groet, Monique Smit

Reactie plaatsen