Kleurstoffen in M&M's - lees waarom je ze beter niet kan eten
24 november 2016 

Kleurstoffen in M&M's - lees waarom je ze beter niet kan eten

Natuurlijk verwacht niemand dat snoep of een chocoladereep  hoog scoort op de gezondheidsschaal. Maar wat betreft M&M’s is er meer aan de hand. In de productie van M&M’s worden namelijk een  aantal twijfelachtige ingrediënten gebruikt. Hierbij gaat het niet alleen om suiker maar ook om kleurstoffen. In Amerika hebben al veel mensen in een petitie ondertekend om de makers van M&M’s over te halen om de  27.4 miljoen dollar winst te gebruiken om deze snoepjes veiliger voor onze gezondheid te maken.

Kleurstof Red Dye #2

In 1976 werd  Red Dye # 2( een kleurstof) verbannen uit het productieproces van voedsel nadat bleek dat het kankerverwekkend is. Dit was de belangrijkste voedselkleur in M&M’s. In 1983 kwam deze kleurstof weer terug in de algehele productie van voedingsmiddelen de makers van M&M’s maakte hier meteen gebruik van en ging de kleurstof weer toepassen.

Helaas, heeft het bedrijf vele verzoeken genegeerd om over te schakelen naar een veiliger alternatief (er zijn andere opties beschikbaar). Ook heeft het bedrijf niet gereageerd op de aanbeveling van CSPI (Center for Science in the Public Interest)  om waarschuwingsetiketten te zetten op alle voedingsmiddelen die kunstmatige kleurstoffen zoals Red Dye # 2 bevatten.

Andere risicovolle ingrediënten

Naast Red Dye#2 zitten er in M&M’s nog meerdere ingrediënten die er beter niet in kunnen zitten.

Soja Lecithine

De (westerse) voedingsindustrie gebruikt soja lecithine om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen. Het is gemaakt op basis van soja, wat voor  93% genetisch gemodificeerd is. Er is nooit met succes bewezen dat consumptie van GMO-voedsel op de langere termijn veilig is. Sommige bedrijven, zoals Monsanto, gebruiken GMO-technologie om te zorgen dat pesticiden en andere chemische stoffen wel inweken in hun gewassen zonder dat zij afsterven. Dit houdt in dat de consument uiteindelijk de resten van deze chemicaliën met het eten van deze gewassen inneemt.

Naast genetische modificatie en giftige chemicaliën wordt soja is in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker, vruchtbaarheid en voortplantingsproblemen en mogelijk cognitieve en gedragsproblemen.

Kunstmatige kleurstoffen

Blauwe kleurstof # 1: uit studies met ratten blijkt dat deze  stof in verband wordt gebracht met  kwaadaardige tumorgroei en problemen met de bloeddruk, netelroos, astma en allergische reacties.

Blauwe kleurstof # 2: wordt in verband gebracht met tumorgroei, abnormale celontwikkeling en hyperactiviteit bij kinderen.

Rode kleurstof # 40: wordt in verband gebracht met kanker, DNA schade, zwelling rond de mond, netelroos en hyperactiviteit.

Gele kleurstof # 5: wordt in verband gebracht met voedselallergie en gedragsproblemen.

Gele kleurstof # 6: kan leiden tot diarree, overgeven, migraine, allergische reacties, hyperactiviteit en kanker.
Ontsteking veroorzakende ingrediënten

Naast de kleeurstoffen zijn M&M’s ongezond vanwege de hoeveelheid melk en geraffineerde suiker die worden gebruikt. Van melk en geraffineerde suiker (zonder welke je geen melkchocolade kan maken ) is bekend dat zij ontstekingen kunnen veroorzaken in je lichaam.

Het is beter om over te stappen op echte cacao (meer dan 75%). Donkere chocolade is rijk aan  antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door een ontsteking én is onder meer goed voor je stemming.

Bron The Hearty Soul

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!

Klik hier om naar de homepagina van SanaLifestyle te gaan

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Heyoka
Door

Heyoka

op 13 Jan 2023

EN ik vraag me echt af welke (soort) pinda's zij gebruiken, want volgens mij zijn dat die ze op de vloer vinden... Bedankt voor dit artikel!!

Reactie plaatsen