In vorm blijven, ook in je werk, vraagt persoonlijk onderhoud. De één sport, de ander volgt een cursus en weer een ander heeft naast zijn baan een vrijwilligersfunctie of maakt verre reizen om zijn of haar doelen na te leven. Terwijl er in ons werk van alles veranderd in termen van langer doorwerken, reorganiseren, worden we nog weleens op de proef gesteld om in vorm te blijven. Een dip, ontevreden zijn in je werk maakt iedereen weleens mee, maar kan ook een teken zijn dat je in een volgende levensfase zit en sommige dingen gewoon niet meer zo gemakkelijk gaan dan je zou willen.
Een paar tips
- Zoek een omgeving waar jij tot je recht komt.
- Zoek een activiteit die er toe doet! Waar jij energie van krijgt.
- Help anderen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen, een klus aan te pakken, of ga er iets vaker op uit om anderen te ontmoeten.
- Benut en benoem de verschillen.
Hoe dan ook: je kunt de omstandigheden waar je in terecht komt niet veranderen, wel de houding die je aanneemt. Zie je alleen de beperkingen, de dingen die je niet (meer) kunt, of zie je ook uitdagingen, kansen en positieve kanten? De keuze is aan jou.
Tijdelijk je werk op een lager pitje zetten is een optie. De gewone klussen doen die er voor staan en daarnaast aandacht voor je eigen verandering. Er over praten met anderen kan helpen je werk, je leven in nieuw perspectief te zetten. Soms zijn het kleine veranderingen die energie geven en je er weer bovenop helpen, terwijl anderen overwegen dit keer een switch te maken.
Geen ander werk, maar anders werken
Realiseer je dat van het oude los komen ook kan in je huidige baan. Wanneer je in een volgende levensfase bent gekomen, reflecteer op je eigen verantwoordelijkheid en de rol die je hebt. Past het je nog of past een andere rol en verantwoordelijkheid je meer?
Een extreem, vergelijkend voorbeeld vind ik terug bij Marc Cornelissen, hij beschrijft in zijn boek Zuiver Noord onder andere belevingsverhalen tijdens de Noordpoolexpeditie waar hij met een Nederlands team onder extreme omstandigheden de prestatie leverde om 1100 km over de ijskap af te leggen. Geen weg terug, maar doorgaan. In het boek beschrijft hij doorleefde inzichten die zich naadloos naar organisatieomgeving laten vertalen.
Met dank aan Petri Dobbenberg , jobmarketeer.