Herfst tips- Ga met deze drie tips vitaal de herfst in en blijf energiek
02 november 2014 

Herfst tips- Ga met deze drie tips vitaal de herfst in en blijf energiek

Herfst tips om vitaal de herfst in te gaan. Volgens de kalender is de herfst aangebroken maar het voelt alsof het lente is (afgezien van de blaadjes die van de bomen vallen). Een wisseling van seizoenen heeft niet alleen invloed op de natuur maar ook op ons lichaam en geest.

En als het herfst wordt, als de dagen korter worden, het meer gaat waaien en droger wordt, voelen veel mensen zich in eerste instantie onrustiger. Meer uit balans.

Als je gelooft dat jij als persoon niet ophoudt te bestaan bij de grens van je huid maar dat je deel uitmaakt van alles wat er om je heen gebeurt, is het eenvoudig te begrijpen dat wisselingen in de natuur van invloed is op hoe jij je voelt.

Als jij merkt dat je de laatste tijd onrustiger bent dan normaal. Of dat je slechter slaapt, last hebt van een droge huid, verkouden bent, het vaker koud hebt. Of dat je prikkelbaarder bent. Wanhoop niet. Dit zijn typische klachten die bij de herfst horen.

De volgende herfst tips helpen jou in het herstellen van je natuurlijke balans in de herfst.

Herfst tips – Eet kruidig en warm

vitaal de herst in _kruidig etenWarme maaltijden en gekruid voedsel hebben een verwarmend effect op je lichaam. De kruiden en specerijen stimuleren bovendien je spijsvertering. Rauw eten zoals salades kun je nu beter laten staan. Kies voor zoete voeding: rijst, pompoen, zoete aardappel, biet, gele linzen. Soep en stamppotten zijn perfect.
Olie in je voeding helpt tegen de droogte. Zorg dat je voldoende vetten binnenkrijgt. Gebruik kokosolie. Typisch herfst fruit zijn appels, peren en pruimen. Eet ze gekookt, met een beetje kaneel, dan zijn ze lichter verteerbaar. Kies als tussendoortje voor dadels. En goede start van de dag is verse verse gemberthee met honig, dit verwarmt. Kruiden die goed bij de herfst passen zijn kardamon, knoflook, venkel, nootmuskaat, kaneel, komijn, gember en geelwortel (kurkuma).

Herfst tips – Adem bewust(er)

Onrust kan je ook te lijf gaan door meer aandacht te besteden aan je ademhaling. Het regelmatige maken van je ademhaling heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel. De afwisselende neusgat ademhalingsoefening werkt zeer goed. Veel mensen voelen na deze oefening een prettige lichtheid in het hoofd en een warme gloed van binnen.
Doe de afwisselende neusgatademhalingsoefening 2x per dag. In de ochtend als je opstaat en in de late middag. Het kost je ongeveer 5 minuten per keer.

Voor deze ademhalingsoefening ga je op een stoel zitten, met rechte rug en beide voeten op de grond. Sluit je rechterneusgat af met je rechterduim en adem in door je linkerneusgat. Sluit je linkerneusgat af met je wijsvinger, houd de adem vast en adem uit door je rechterneusgat. Adem nu in door je rechterneusgat, sluit het af met je duim en houd de adem vast. Adem nu uit door je linkerneusgat. Dit is één ronde. Begin met vijf ronden en bouw langzaam op tot tien.

Herfst tips – Zorg voor ontspanning

Omdat het in de herfst vaak meer gaat waaien, wat onrust met zich meebrengt is het belangrijk om zelf voor rust en ontspanning te zorgen. Dat kan op verschillende manieren.
Las regelmatig tijd voor stilte en ontspanning. Ga mediteren, wandelen in de natuur of gewoon even alle elektrische apparaten uitzetten. Vermijd overprikkeling van mensenmenigten, harde muziek en snelle films. Of gebruik geuren als lavendel, roos, ceder en sandelhout. Deze werken rustgevend.  Of verwen jezelf met een heerlijke ontspanningsmassage.

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen