Goede Zorg voor je huid draagt bij aan je Gezondheid

Goede Zorg voor je huid draagt bij aan je Gezondheid

Onze huid wordt, net zoals onze longen en darmen gerekend tot het First Line Defense van ons  immuunsysteem. Het zijn de gebieden waar ons lichaam in direct contact komt met elementen van de buitenwereld.  Het is de fysieke barrière tussen het uitwendige en inwendige milieu. Taak van deze fysieke barrières is er voor te zorgen dat ziekteverwekkers het lichaam niet binnen kunnen dringen en schade aan richten.

Dringt er wel een gevaar ons lichaam binnen dan treedt ons “second line of defense” ons aangeboren immuunsysteem in werking. Kan deze het gevaar niet de baas dan treedt het “third line of defense” ons specifieke immuunsysteem in werking.

Onze huid als afweersysteem

Het is dus belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Want des te beter de conditie van onze huid is, des te beter kan de huid zorgen voor je gezondheid. Onze huid heeft dagelijks veel te lijden. Denk bijvoorbeeld aan vervuiling, slechte voeding, de zon maar ook aan verzorgingsproducten die schadelijk zijn. Verzorgingsproducten die  chemische substanties zoals silliconen, sodium lauryl sulphate, minerale olie PEG, DEA, emulgatoren en conserveringsmiddelen bevatten.

Wil je goed voor je huid en dus ook voor je gezondheid zorgen dan is naast goede voeding het gebruik van goede en huidvriendelijke verzorgingsproducten een belangrijke factor.

Ayurveda en huidverzorging

In Ayurveda besteedt men veel aandacht aan een goede huidverzorging. Dat wil zeggen aandacht voor de huid volgens je constitutie. De vier basisstappen in huidverzorging zijn: reinigen, kracht geven, vocht inbrengen en  voeden. Het beste is om deze vier stappen zowel in de ochtend als in de avond uit te voeren waarbij het gebruik van 100% natuurlijke producten belangrijk is.

Aan je huidconditie en structuur kan je deels je persoonlijke ayurvedische constitutie herkennen.

Een Vatahuid, waar de elementen ether en lucht de boventoon, is een droge tot normale huid met een fijne structuur, weinig of geen onregelmatigheden en weinig talgproductie. Het is een mooie huid die veel voeding en vocht nodig heeft. De vata-huid geeft over het algemeen weinig problemen, is echter wel gevoelig voor luchtvervuiling en agressieve reinigingsproducten. Het is ook het huidtype dat het snelst met verslapping en rimpels te maken krijgt.

Een Pittahuid, waar de elementen vuur en water de boventoon voeren, is een normale tot gevoelige huid die goed doorbloed is en altijd een mooie blos heeft. Het is ook het huidtype dat snel alles voelt, reactief en onrustig is. Dit kan zich uiten in couperose, puistjes of ontstekingen.

Een Kaphahuid, waar de elementen aarde en water de boventoon voeren, is een normale huid tot vette huid vatbaar voor problemen met de talgproductieporiën wat zich uit in acné, verwijde poriën en comedonen. De huid voelt koel en zwaar aan, heeft  niet snel last heeft van rimpeltjes en heeft veel stimulatie nodig om de huidstofwisseling te activeren en de talgproductie te reduceren.

Als je uit balans bent, heeft dit zijn invloed op je huid. De vata-constitutie uit balans veroorzaakt een droge huid. Pitta-constitutie uit balans veroorzaakt een warme, vurige huid en de Kapha-constitutie uit balans resulteert in een vette huid. De gezichtsverzorging van ieder huidtype heetf zijn eigen aandachtspunten en productsamenstelling

Aandachtspunten huidverzorging

Vata:  de aandacht in de huidverzorging ligt op voeden en vochtinbrengen. De producten die deze huid nodig heeft, moeten zware voedende bestandsdelen bevatten om vocht vast te houden en om de  voedingsbalans te verbeteren.

Pitta: de aandacht in de huidverzorging ligt op vochtinbrengen en het kalmeren van de huid. De producten die huid nodig heeft, moeten  beschermend, licht voedend en vocht herstellend zijn. Te zware producten maken deze onrustige huid nog onrustiger.

Kapha:  de aandacht in de huidverzorging ligt op het zuiveren van de huid van onregelmatigheden en op het onderhouden van de huid. De producten die deze huid nodig heeft, moeten mager zijn en dus licht voedend zijn, de talgproductie reguleren en de vochtbalans herstellen.

SanaLifestyle werkt met de 100% natuurlijke producten van Lakhsmi

SanaLifestyle werkt met de Ayurvedische lichaams- en gezichtsproducten van Lakhsmi. Deze producten zijn 100% natuurlijk. Dit houdt in dat:

  • Deze producten alleen in de natuur voorkomende kruiden, zaden, bloemen, vruchten en mineralen bevatten;
  • Dat de houdbaarheid van deze producten verkregen wordt door natuurlijke conservering;
  • Deze producten 100% aardolie vrij zijn;
  • Deze producten niet getest zijn op dieren.

 

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen