Geluk en gelukkig zijn - wat is het en hoe kan je gelukkig worden?
17 juni 2016 

Geluk en gelukkig zijn - wat is het en hoe kan je gelukkig worden?

Geluk of gelukkig. Als je waar ook ter wereld vraagt aan mensen waarom ze de dingen doen die ze doen, is het antwoord vaak “ik wil gelukkig zijn”. Maar hoe wordt je gelukkig? Kan je dit leren en wat is geluk? Dit zijn vragen die mij al een tijdje bezighouden.

Wat is geluk?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het zien van een mooie zonsopgang of -ondergang is voor mij geluk. Maar ook de vogels die ik ’s ochtends hoor fluiten. En wat denk je van het het bijwonen van een concert van Coldplay en genieten van de sfeer? Een knuffel van mijn dierbaren? Belangrijk is dat je je realiseert dat geluk een subjectieve gemoedstoestand is. Wat de één gelukkig maakt, hoeft voor de andere geen betekenis te hebben en dat geluk vaak niet om materiële zaken draait maar om zaken die je emotioneel raken. Probeer ook niet altijd gelukkig te zijn. Dat kan volgens mij niet en werkt uitputtend.  Het is een illusie is dat je 100% gelukkig kan zijn, iedere dag.

Wat bepaalt je geluk?

Maakt geld gelukkig? Ik kan me voorstellen dat als  je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud voor jezelf en je naasten te voorzien, als je je niet veilig voelt waar je woont of als je geen dak  (in brede zin des woords) boven je hoofd hebt, dat het hebben van extra geld je gelukkig kan maken. Je kan hier voedsel van kopen en huisvesting regelen. Maar ik zie ook mensen die veel geld hebben en die niet gelukkig zijn. Er is dus ergens een omslagpunt waar extra geld niet per definitie gelukkig maakt.

Maakt gezondheid gelukkig? Ik zie mensen die in topconditie verkeren, bijna nooit wat mankeren en toch niet gelukkig zijn. Aan de andere kant zie ik mensen met chronische klachten of een beperking die hun geluk zijn hier niet volledig door laten bepalen.

Maakt succes gelukkig? Ik kan me voorstellen dat als bijvoorbeeld topsporter het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen gelukkig maakt. Maar voor hoe lang? Is dit een euwigdurend geluk of een moment dat toch langzamerhand zijn glans weer iets verliest. Je hebt har getraind. Het hoogste haalbare doel is behaald en wat ga je daarna doen?

Maakt liefde gelukkig?  Ja daar ben ik van overtuigd. Mensen kunnen niet zonder liefde en warmte van anderen.

Hoe word je gelukkig? 

quote gelukVoor “Hoe wordt ik gelukkig” bestaat geen kant en klaar recept. Wel ben ik ervan overtuigd dat je gelukkig zijn voor een groot deel in eigen handen hebt. Zoek je geluk in je betrokkenheid bij anderen. Koester de mensen die belangrijk voor je zijn. Aanvaard de dingen zoals ze komen en weet dat je altijd een keuze hebt hoe je reageert op een situatie. Geloof in jezelf, heb vertrouwen. En jij bepaalt zelf of je gelukkig bent, dat kunnen anderen niet voor je doen.

Ooit heb ik ergens gelezen dat geluk is als een spier die je kunt trainen. Als je er aan werkt wordt die sterker. Dus  “If you don’t use it, you lose it!

Wil je inspiratie opdoen, lees dan het boek “Geluk” van Leo Bormans. In dit boek heeft hij 100 topexperts uit de hele wereld gevraagd hun kennis en inzichten over geluk in 1000 woorden te beschrijven (zie ook boeken).

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond én gelukkig jij bent!

Klik hier om naar de homepagina van SanaLifestyle te gaan

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen