Energiedrank - wat zit er in en wat doet het met je gezondheid?

Energiedrank - wat zit er in en wat doet het met je gezondheid?

Ieder jaar gaan er miljarden euro’s in de marketing van energiedrank om. Drankjes die beweren je energie te verhogen en je hersenen een boost te geven. Zeker onder jongeren zijn energiedrankjes populair. Water is saai, cola en 7-up zijn uit, energiedrankjes zijn in. Hoe kan het zijn dat deze drankjes in zijn terwijl veel mensen ze niet eens lekker vinden (heb jij weleens aan een blikje Red Bull geroken? Eughhhh). Zal het dan toch te maken hebben met de marketingboodschap dat deze drankjes je vleugels geven, creatiever en productiever maken?

Enkele cijfers over het gebruik 

Uit een onderzoek gehouden onder kinderen en jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar blijkt dat zij als ze behofte hebben aan een oppepper de voorkeur geven aan energiedrinks boven cola, sportdranken of koffie. Het effect van energiedranken wordt groter gedacht dan van deze alternatieven.  Van de ondervraagden drinkt 58 procent wel eens energiedrankjes. Het is populairder bij jongens dan bij meisjes. Jongeren kiezen voor een energiedrank omdat ze het lekker vinden en omdat ze er actiever van worden. De oudere ondervraagden drinken de drankjes om hun grenzen te verleggen, zoals langer wakker kunnen blijven. De jongeren drinken vooral mee met de groep (bron: Qurius).

Van de kinderen, die in groep 8 van de basisschool zaten, drinkt 42% wel eens energie-drankjes. Twee derde van de ondervraagde jongeren gaf aan ervaring te hebben met negatieve effecten van energiedrank: ze worden druk en hyperactief, komen moeilijk in slaap en storten (na een fase met meer energie) helemaal in. In mindere mate kampten ze ook met hoofdpijn, hartkloppingen, prikkelbaarheid en trillerigheid.

Wat zit er in Energiedrank?

cafeine in energiedrankEr zijn meer dan 500 merken energiedrankjes en deze bevatten allemaal water, suiker, cafeïne en taurine.  In de light versies zijn de suikers vervangen door zoetstoffen . Cafeïne, wat ook in koffie zit  heeft een stimulerende werking op ons zenuwstelsel en kan inderdaad de alertheid verhogen. Taurine is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Wij halen dat uit vlees en vis. Het  zorgt voor een goede werking van de zenuwcellen en ook de hartspier.  In energiedrankjes is taurine kunstmatig toegevoegd.  Daarnaast bevatten veel energiedrankjes ook andere ingrediënten zoals B-vitamines, L-carnitine, guarana, ginseng en yohimbine. Hoewel deze voedingsstoffen in de juiste vorm en hoeveelheid nuttig zijn , zijn ze hier voornamelijk opgenomen om indruk te wekken en hebben geen enkele toegevoegde waarde!

Zo op het eerste gezicht lijkt er niets vreemd in energiedrankjes te zitten. Maar toch is er een  groeiend besef over de onveiligheid van deze drankjes voor onze gezondheid.  Vaak vermelde bijwerkingen van energiedrankjes zijn: slapeloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, prikkelbaarheid, pijn op de borst, en spijsverteringsproblemen. Hoe komt dat?

Wat is er mis met energiedrank?

Een regelmatige inname van 1-2 blikjes per dag kan al nadelige gezondheidseffecten hebben. Deze worden voornamelijk door de cafeïne veroorzaakt. Maar dat zit toch ook in koffie? Volgens onderzoekers ligt het gevaar bij energiedrankjes in de snelheid in combinatie met de hoeveelheid waarmee gedronken wordt. De cafeïne bij energiedrank komt vaak in één keer met grote hoeveelheden binnen. Terwijl koffie warm is en rustiger gedronken wordt. Het is nu eenmaal zo dat een koude drank makkelijker drinkt dan een kop hete koffie. Cafeïne kan maximaal 14 uur in je lichaam blijven, dus dit stapelt zich op.

Gemiddeld zit er in een blikje van 250 ml 20 gram suiker. Meer dan de helft van de energiedranken bevat meer suiker per portie dan Coca – Cola.  Het is geen geheim dat te veel suiker je vet , ziek en moe kunnen maken . Het heeft ook een negatief effect op je humeur en je vermogen om na te denken.

Taurine kan hevige migraine veroorzaken. Daarnaast stimuleert taurine ook de vetopname wat tot overgewicht kan leiden.

Energiedrank laat zich goed mixen met wodka of andere sterke drank. Door de opwekkende stoffen erin voel je je niet snel dronken. Daardoor drink je snel te veel alcohol, tot je het effect opeens wel merkt en je in het ergste geval een alcoholvergiftiging hebt.

Kinderarts Rolf Pelleboer en lid van de commissie pleitbezorging van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, ziet zelfs kinderen met leverfunctiestoornissen, maagproblemen en hartproblemen in zijn praktijk. ‘Bij een meisje waren we lang op zoek naar de oorzaak van haar geelzucht. Uiteindelijk bleek dat ze vijf energiedrankjes per dag dronk. Toen ze daarmee stopte, verdwenen de geelzucht en haar vermoeidheidsklachten.

Beter is om energiedrank te laten staan en als je toch een oppeper nodig hebt te kiezen voor een gezonder alternatief zoals koffie, groene thee of een banaan.

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!

Homepagina SanaLifestyle

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen