Dieet - De invloed op onze gezondheid en waar eet men het gezondst op de wereld?

Dieet - De invloed op onze gezondheid en waar eet men het gezondst op de wereld?

Het gezondste dieet ( World’s best diet) is een documentaire over  ongezondste en meest gezondste dieet op de wereld. Deze documentaire is gemaakt om te achterhalen wat de invloed van ons eten op onze gezondheid is. Kunnen we gezonder leren eten door te kijken naar wat men overal op de wereld eet en welk dieet draagt bij aan gezond oud worden?  (dinsdag 17/5/2016, 21:45 uur NPO 3).

Een ranking van het dieet van 50 landen waarin 50 (slechtst voor de gezondheid) en 1 (beste voor de gezondheid) is gemaakt. Waarbij de volgende factoren zijn meegenomen:

plant kleinSoorten vet dat wordt gegeten

plant kleinAlcoholgebruik

plant kleinObesitas

plant kleinLevensverwachting

plant kleinVoedselgerelateerde kanker

Informatie van landen maar ook stammen en religieuze groeperingen tellen mee in de ranking.

Dieet van de Marshall-eilanden op nummer 50

Het land met het slechtste/ongezondste eetpatroon zijn de Marshall-eilanden. Een eilandengroep in de Stille Oceaan. Voor mij een verrassing. Het blijkt dat de mensen op deze eilanden tot de zwaarlijvigste ter wereld horen en waar het hoogste sterftecijfer door diabetes is. Wat maakt het dieet van deze mensen zo gevaarlijk?

Dit is een combinatie van blikgroente, mensen eten nauwelijks verse groente en fruit. Veel rijst en bewerkt vlees. Zeventig jaar geleden waren de mensen op deze eilanden nog min of meer jagers en verzamelaars. Door de Amerikaanse bezetting in WOII en uitgevoerde atoomproeven in de atol zijn de mensen verdreven van hun visgronden. De eilanden zijn nu afhankelijk van geïmporteerd voedsel. Voedsel dat bewerkt is en veel vet bevat. Zo eet men turkey tail” wat 73% vet bevat.  Het vette en bewerkte eten is voor deze mensen extra  schadelijk omdat zij nog over het jagers/verzamelaars “zuinigheidsgen” beschikken. Een gen dat er voor zorgt dat men in tijden van overvloed aan komt zodat men in schaarste kan overleven. Maar schaarste bestaat niet meer en dit gen zorgt nu mede voor obesitas en diabetes.  Bewerkt geïmporteerd voedsel is de oorzaak van dit slechte dieet.

Dieet van Ethiopië op nummer 24

Een land dat we kennen van hongersnoden maar ook een land met een rijke voedseltraditie. Hier heeft het westerse voedsel het platteland nog niet bereikt. Men eet veel peulvruchten, bonen en Teff. De kleinste graansoort in de landbouw. Teff bevat veel vezels, ijzer en voorziet in de 2/3 van de eiwitconsumptie. Verder is het dieet rijk aan groente en weinig vlees (max. 1x per week).

Dieet van IJsland op nummer 1

Een (ei)land met het schoonste milieu op aarde en waar alzheimer, hart-en vaatziekten, beroertes en diabetes weinig voorkomen. Het “geheim” van het dieet van IJsland zit in het eten van veel (vette) vis, zo onbewerkt mogelijk.  Vlees eet men matig en als men het eet komt het van kleine bedrijfjes waar de dieren met gras zijn gevoerd en niet zijn bijgevoerd met graan etc. Daarnaast wisselen IJslanders warmte en kou af door het nemen van warme baden en het naakt rollen in de sneeuw .

Samenvatting

Een documentaire die op een leuke, informatieve manier laat zien dat door de toename van bewerkt fabrieksvoedsel we steeds ongezonder (obesitas, diabetes, ,hart- en vaatziekten) worden.  Eigenlijk weten we dit al maar het is treffend in beeld gebracht met persoonlijke verhalen van mensen. Neem een land als Koeweit (48) waar met de rijkdom ook fastfood zijn intrede doet en er een ware obesitas-explosie plaatsvindt. Er is hier een woord voor  New World Syndrome”. We moeten weer terug naar simpel, eenvoudige voeding. Dit ziet er per land verschillend uit. Zo eet men in Frankrijk (8) veel dierlijk vet. Maar men eet 3 maaltijden per dag, geen tussendoortjes en men neemt de tijd om te eten. In Ethiopië eten de mensen bijna geen vlees. In Zuid-Korea eet men veel vis en heel veel groente. In Italië en Griekenland gebruikt men veel olijfolie.

Kortom: Gezonde vetten (vis, olijfolie), matig met (bewerkt) vlees, veel groente en fruit, noten en zaden. Eet rustig, geniet van het eten en eet het liefst in gezelschap dat zijn belangrijke ingrediënten van een gezond dieet.

waar eet men het gezondst op de wereldKlik op de afbeelding voor een korte (aderhalve minuut) weergave van de documentaire.

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!

Homepagina Sanalifestyle

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen