CooL- Coaching op Leefstijl

Leefstijlcoaches Utrecht

CooL staat voor Coaching op Leefstijl en is een Gecombineerd LeefstijlInterventieprogramma (GLI)  voor volwassenen met overgewicht. Het is een 2-jarig programma waarin je door een speciaal opgeleide leefstijlcoach wordt begeleid om je leefstijl stapsgewijs, blijvend te verbeteren. 

Deelname aan het  Cool-programma wordt door bijna alle zorgverzekeraars 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico.

Deelnemen aan Cool?

Je kunt meedoen aan het CooL-programma als je:


 • 18 jaar of ouder bent.
 • Overgewicht hebt. Dat betekent een BMI tussen 25 en 30 én daarnaast een verhoogd risico op diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. 
 • Ernstig overgewicht hebt. Dat betekent een BMI van meer dan 30.
 • Een verwijzing van de huisarts hebt.
 • Gemotiveerd bent om je leefstijl blijvend te verbeteren
 • Een verwijsbrief van de huisarts hebt

Leefstijlcoaches Utrecht

Onder de naam Leefstijlcoaches Utrecht voer ik samen met mijn collega's Rosemarie en Marieke het CooL-programma in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern uit waarbij wij een samenwerkingsverband hebben afgesloten met Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG).

Mijn andere leefstijlcollega's zijn werkzaam in Utrecht-stad en Groenekan.Kijk voor meer informatie op de website van Leefstijlcoaches Utrecht (LSCU) 

Opzet CooL-programma

Basisprogramma 8 maanden

 • 1 intake van 1 uur
 • 2 individuele coachgesprekken van 45 minuten
 • 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur
 • 1 eindgesprek van 1 uur
 • aanvullende ondersteuning en begeleiding via whats-app

Onderhoudsprogramma 16 maanden

 • 1 intake van 1 uur
 • 2 individuele coachgesprekken van 45 minuten
 • 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur
 • 1 eindgesprek van 1 uur
 • aanvullende ondersteuning en begeleiding via whats-app

CooL wordt ook wel een Gecombineerde LeefstijlInterventie (GLI) genoemd omdat het zich richt om een combinatie van leefstijlfactoren als voeding, beweging, slapen en stress/ontspanning én gedragsverandering. Je gaat ontdekken wat voor jou belangrijk is, wie je wilt zijn en hoe bestaande gedragspatronen dit nu in de weg staan. Als je dat weet , als je je hier bewust van bent, kan je je gedrag gaan veranderen. Als je nu de wens hebt om af te vallen wil ik je nu alvast uitnodigen om jezelf de vraag te stellen waarom je dit wilt? Als het antwoord (bijvoorbeeld) is ' dan voel ik mij fitter' of ' dan ben ik gezonder' stel jezelf dan de vraag ' wat levert dat mij op?' Hiermee gaan we aan de slag.

Het Cool-programma duurt 2 jaar en bestaat uit 16 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur en 8 individuele coachingsgesprekken. 


Ben je gemotiveerd, voldoe je aan de voorwaarden én heb je zin om samen aan de slag te gaan om jouw leefstijl en gedrag te verbeteren? Neem dan contact op met jouw huisarts voor een doorverwijzing naar het CooL-programma. 

Vergoedingen

 Je kunt kosteloos deelnemen aan het leefstijltraject: wat  (meestal) volledig wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering en geen invloed heeft op je eigen risico. Wil je weten of jouw zorgverzekeraar CooL vergoed, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.


 Deelname is kosteloos maar zeker niet vrijblijvend! Er wordt verwacht dat je alle sessies aanwezig bent en ook tussen de sessies actief aan de slag gaat met de door jou geformuleerde verbeterstappen.

Groepsbijeenkomsten

 In de groepsbijeenkomsten staat iedere keer een ander leefstijl thema centraal en daarnaast is er ruimte voor het delen van situaties en ervaringen zodat je ook van anderen kunt leren.


Een CooL-groep bestaat uit maximaal 12 personen. Leefstijlonderwerpen die aanbod komen zijn voeding, beweging, slapen, slapen, ontspanning, zingeving, positieve gezondheid en gedragsverandering.


Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum

Ik voer het CooL-programma uit in samenwerking met het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum (LRJG). 

Wil je deelnemen en heb je een verwijsbrief van de huisarts geef je dan op bij het LRJG afdeling fysiotherapie. Te bereiken op telefoonnummer 030-6690827.