Biologisch voedsel gezonder of niet?
06 september 2012 

Biologisch voedsel gezonder of niet?

Uit onderzoek van de Amerikaanse Stanford University blijkt dat biologisch voedsel beter voor het milieu is maar dat het er niet op lijkt dat het gezonder voor je is. De conclusie luidt: `er zijn geen duidelijke bewijzen dat biologische voedingsmiddelen meer vitaminen of andere gezonde voedingsstoffen bevatten.

Biologisch voedsel bevat evenveel eiwitten en vetten en er zitten niet minder ziektekiemen dan in gewoon voedsel`.

Dat klopt. Groente en fruit halen hun vitamines en mineralen uit de grond. Door het intensieve gebruik bevat veel landbouwgrond nog maar  weinig mineralen en vitamines. Dus wat betreft voedingswaarde is er weinig verschil tussen biologisch en niet-biologische producten. Maar…..

 Biologisch voedsel toch beter

Onderaan de streep is biologisch voedsel toch te prefereren boven niet-biologisch voedsel. Biologisch voedsel wordt niet bespoten met pesticiden. Dat betekent dat de plant zelf heeft moeten vechten tegen schimmels, bacteriën en insecten om te overleven. De plant maakt hiervoor de stof salvesterolen aan. Het blijkt dat salvesterolen een positieve uitwerking hebben op het immuunsysteem van mensen. Eten dat bespoten is met pesticiden bevat geen salvesterolen.

 Afbreken van pesticiden kost energie

Bij het eten van bespoten voedsel moet ons lichaam de pesticiden die we binnenkrijgen wel afbreken, omvormen en afvoeren. Hier ligt een grote taak voor onze lever. Dit proces kost energie. Energie die we dus niet aan een ander proces of activiteit kunnen besteden. Biologisch voedsel verwerken kost ons veel minder energie. En in tijden dat iedereen moe is, is het goed omgaan met je energiehuishouding erg belangrijk.

Daarnaast is niet-biologisch voedsel steeds vaker gemodificeerd. De vraag is of onze darmen deze vreemde gemodificeerde stoffen wel herkent en wat de gevolgen van deze stoffen voor onze darmen zijn?

Biologisch voedsel heeft toch onze voorkeur!

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen