Mijn Ervaringen met Vibram Fivefinger schoenen

Anderhalve week geleden heb ik een paar Vibram Five Fingers shoes gekocht en wel om verschillende redenen. Ik vind ze mooi, ik ben benieuwd hoe ze lopen en de schoenen sluiten goed aan bij mijn huidige leefstijl. Qua eetpatroon ben ik een enthousiaste aanhanger van Oervoeding, kort door de bocht eten wat onze voorouders aten. Daarbij liepen zij de hele dag op blote voeten en niet op Ecco, Nike of schoenen van Prada. Maar de belangrijkste reden was toch wel dat ik wil weten welke invloed het lopen op deze schoenen heeft op mijn gewrichten en dan met name mijn rechterheup, die last heeft van artrose. Ik weet dat het kort dag is om hier na een week een gefundeerd antwoord op te geven en als ik meer of minder last van mijn artrose heb, kan ik dan wel aantonen dat het door de schoenen komt? Daarom kom ik eerst met wat feiten.

Op Blote voeten lopen is beter voor het menselijk lichaam

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lopen op blote voeten beter is voor het menselijk lichaam. Het is beter voor de stabiliteit en wendbaarheid van je lichaam. Bovendien is het minder belastend voor spieren en gewrichten. Wist je dat een voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 219 spieren en pezen? Door  blootsvoets te lopen, worden de spieren in de voeten sterker en verbruiken zij minder zuurstof zodat je meer energie hebt. Maar in de 21-ste eeuw op je blote voeten over straat lopen is ook niet alles. De fivefingers evenaren het gevoel van blootvoets lopen. De schoenen bestaan uit heel dun en scheurbestendig en ademend materiaal dat als een tweede huid op de voet aansluit.

Aantrekken van de Vibram Fivefinger schoenen

Het eerste wat mij opvalt als je de schoenen in je handen hebt, is dat ze ontzettend licht zijn. Ik heb een schoen op de keuken weegschaal gezet en deze weegt 150 gr. tegenover 260 gram van een normale schoen. Dat betekent dat je al meer dan 200 gr minder gewicht mee sjouwt en dat scheelt dus in het energieverbruik.

In het begin is het even wennen om je tenen in het goede “sokje” te krijgen. Hierbij merk je al meteen dat wij het niet gewend zijn om tenen onafhankelijk van elkaar te bewegen. De makkelijkste manier om de schoenen aan te doen is zorgen dat je tenen goed in de sokjes zitten, dus helemaal naar voren in de schoen gaan dan aan de achterkant de hiel van je af te buigen (en dat kan makkelijk door de dunne, flexibel zool) en dan deze weer terug te laten veren en meteen om je hak doen. En inderdaad de schoen voelt aan als een 2e huid.

Het lopen en bewegen op de Vibram Fivefingers

Op lekker te kunnen lopen en bewegen op de Fivefingers moet je je manier van lopen aanpassen. Sterker nog je wordt hier eigenlijk al toe gedwongen als je goed luistert naar je lichaam. Door de dunne zool voelt het niet prettig om te landen op je hiel en dan je voet af te wikkelen. En harde landing op je hiel is niet prettig. Ga maar eens bijvoorbeeld op je blote hakken staan. Spring omhoog en land op je hakken. De impact van de landing voel je tot in je kaken. Terwijl als je op je voorvoet omhoog spring en op je voorvoet land je zult merken dat de impact minimaal is en deze volledig wordt geabsorbeerd door je benen.

Wist je dat door de vormgeving van onze huidige schoenen het landen op de hakken mogelijk gemaakt wordt door de ingebouwde demping? Op fivefingers ga je naar een middenvoets- of voorvoetslanding toe. Dan gebruik je dus de ingebouwde schokdemping van je benen tijdens het lopen. Hierdoor wordt de impact/kracht op pezen, spieren en botten verlaagd, wat de kans op blessures vermindert. Dit is de natuurlijke manier van lopen.

Wil je lekker en goed kunnen lopen op je midden/voorvoet moet je je pas iets kleiner maken dan je gewend bent. In het begin is dit wel even wennen. Je hebt het idee dat je je min of meer huppelend voortbeweegt en dat dit er niet natuurlijk uitziet. Dan is de vraag natuurlijk wat is natuurlijk? Het laatste dus.

Wil je meer weten over het verschil tussen bloedvoets, op gympen en op Vibram Fivefinges lopen bekijk dan het volgende filmpje (1 minuut).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l4zXgVeVpyw[/youtube]

Door het lopen op je voorvoet had ik in het begin wel last van stijve kuiten. Maar na een paar dagen was dit weg en merkte ik een verandering in mijn lichaam op. Ik doe mijn best om het helder te omschrijven. Voorheen als ik naar de stand ging of ik ging boodschappen doen en moest winkel in en winkel uit, veel slenteren dus was ik na 2 uur bekaf wat zich liet merken in vermoeide voeten, en benen en last van mijn heup. Op een zaterdag ben ik op de Fivefingers naar de stand gefietst, ben naar de lapjesmarkt geweest (ultieme slenterplek), bibliotheek, winkel in en uit en had het idee dat ik dit veel langer en beter vol hield. Ik kwam thuis en had niet dat vermoeide winkelgevoel. Sterker nog ik had geen last van mijn heup! Of het nu de schoenen zijn of het idee dat de schoenen helpen dat kan ik nog niet met zekerheid zeggen. Maar voor mij voelt het goed. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Voordelen van Fivefinger schoenen en de natuurlijke manier van lopen

Als de zoekt op het internet kom je de volgende argumenten tegen die pleiten voor Fivefinger schoenen en de natuurlijke manier van lopen

  • Supersterke voeten. Veel lopen op je blote voeten of fivefingers geeft sterke voeten en dat merk je als eerste aan de kracht in je tenen. De controle over de middelste drie komt terug en het duo GROTE/kleine teen verbeteren de balans van de voet. De voetbogen komen terug in vorm en de stand van je voeten kan dus veranderen.
  • Niet alleen je voeten hebben voordeel door het lopen op fivefingers. Je hele lichaam profiteert mee. Je benen worden sterker en door de gewijzigde manier van lopen ontlast je gewrichten, banden, pezen en spieren.
  • Verbeterde doorbloeding. Door het continue trainen van je voeten verbeterd de doorbloeding aanzienlijk.Je krijgt dus minder snel vermoeide voeten en kramp blijft langer weg.
  • In de zomer kunnen je voeten hun warmte sneller kwijt en in de winter blijven ze langer warm.
  • Door de minimalistische zool voel je goed de ondergrond onder je voeten waardoor je echt verbonden bent met het terrein waarop je loopt.
  • Het lopen op Barefoot schoenen geeft je een positieve beleving. Alle oneffenheden in het terrein stimuleren de receptoren in de voet. In de voet zitten vele zenuwen die in direct contact staan met organen en met de hersenen. Informatie van de voet wordt snel doorgespeeld naar de hersenen en draagt bij aan versnellen van reflexen. De zenuwen worden door het lopen op Barefoot schoenen actief geprikkeld. De zenuwen geven signalen door waarop de rest van ons lichaam zich gaat aanpassen.

Zie voor meer informatie ook de officiële website van Vibram FiveFingers.

Conclusie: Ik ben zeer tevreden met mijn Vibram Five Finger schoenen. We worden tenslotte geboren zonder schoenen, en hebben we als menssoort honderd duizenden jaren zonder schoenen gelopen.