Heb jij Lifestyle Apps en waarom?
Heb jij Lifestyle apps en waarom? Dit is het onderwerp van een (kleinschalig) onderzoekje dat ik onlangs heb uitgevoerd. Ik wilde weten of Lifestyle apps een adequaat middel zijn om mensen bewuster te laten worden van hun lifestyle en waarom mensen deze apps gebruiken. Via mijn website, Linkedin, Facebook en Twitter heb ik een korte vragenlijst over het gebruik en invloed van dergelijke apps verspreid. Degenen die de vragen beantwoord hebben, wil ik hiervoor hartelijk bedanken.
Ik heb 89 reacties gehad. De resultaten komen nu. Met de opmerking dat hier geen enkele wetenschappelijke waarde aan kan worden verbonden.
Wat is een Lifestyle app?
Over de betekenis van het woord app bestaan volgens mij geen misverstanden. Dit is een mobiele software applicatie die ontworpen is om te draaien op een smartphone of een tablet. Als je op Wikepedia kijkt, wordt het volgende over Lifestyle geschreven “het is een Engelse marketingterm wat simpelweg betekent de kenmerkende manier van leven van een individu, groep of (sub)cultuur”. De correcte Nederlandse vertaling is Leefstijl. Dit is een hele brede definitie en beslaat meerdere leefgebieden.
Voor mij is Lifestyle voor een groot deel verbonden met gezondheid. Dat wat wij eten, hoe en hoe vaak wij bewegen, ontspannen en omgaan met stress zegt iets over onze leefstijl in relatie tot onze gezondheid. In dit licht is de vragenlijst opgesteld. Met andere woorden in welke mate informeert, helpt, ondersteunt, adviseert een Lifestyle app ons op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en stress.
Wie heeft er gereageerd?
Van de 89 reacties zijn 70 reacties van vrouwen (79%) en 19 van mannen (21%) en 60% van de respondenten zit in de leeftijdscategorie van 40-49 jaar. Als je kijkt naar leeftijd en geslacht ligt de leeftijd van de mannen die hebben gereageerd iets hoger dan de leeftijd van de vrouwen. Bij 59% van de vrouwen ligt de leeftijd tussen 40-49 jaar en bij de mannen valt 75% in de leeftijdscategorie van 45-54 jaar.
De helft van de respondenten heeft geen lifestyle apps op de telefoon. De 3 belangrijkste redenen die men aangeeft zijn:
- Men heeft geen smartphone,
- Men heeft geen behoefte aan dergelijke apps,
- Men weet niet van het bestaan af.
Kan je op basis van deze gegevens concluderen dat mensen vanaf hun 40-ste bewuster bezig zijn met hun Lifestyle en gezondheid? Dat is mogelijk omdat we ook zien dat veel welvaarts- of gezondheidsklachten zich rondom deze leeftijd openbaren. Kunnen we concluderen dat vrouwen iets eerder bezig zijn met hun gezondheid dan mannen? Mogelijk. Of is het zo dat vrouwen eerder dan mannen last hebben van bepaalde klachten en dus eerder op zoek gaan naar informatie? Ook mogelijk. Maar ook weer niet. Wat ik wil aangeven is dat dergelijke harde conclusies niet getrokken kunnen worden. Daar was het onderzoek te klein voor. Dit is wellicht iets voor een vervolg.
Hoeveel en wat voor soort Lifestyle apps heeft men?
Van de mannen en vrouwen die lifestyle apps op hun telefoon hebben, heeft het merendeel (68%) 0-3 lifestyle apps en 27% heeft 3 tot 6 apps. Het door iemand anders op een app geattendeerd worden scoort het hoogst hoe men aan de app komt. Het zoeken in de webstore van de provider is een goede tweede.
Er zijn een heleboel verschillende soorten apps. Daarom was ik ook benieuwd naar de achtergrond. Apps die sportprestaties en work-outs bijhouden staan veelal op de telefoon van mannen. Ook vrouwen houden van apps die hun sportprestaties bijhouden maar apps die informatie over een gezonde leefstijl en recepten geven zijn ook favoriet. Denk hierbij aan de app Fatsecret die je informatie en voedingswaarde geeft over voedingsmiddelen die je dagelijks eet waardoor je op de hoogte blijft van je eigen maaltijden- activiteiten- en gewichtspatroon. Of de app E-nummers die informatie geeft over welke E-nummers je beter kan vermijden, welke ronduit schadelijk zijn, waarom ze schadelijk zijn en waar ze inzitten is populair.
Apps die veelvuldig genoemd worden voor het bijhouden van sportprestaties zijn: Runkeeper, Strava cycling, MyFitness Pal en Edomondo en Nike+. Veel van deze apps geven inzicht in de route die je hebt gereden of gelopen, of je sneller bent dan de vorige keer of andere mensen die ook actief zijn geweest op deze route, je gemiddelde snelheid of maximale snelheid, het aantal calorieën dat je hebt verbrand etc.
Wat is de motivatie om lifstyle apps te gebruiken?
Kan je dan stellen dat zowel mannen als vrouwen hopen dat door het gebruik van lifestyle apps ze aangezet worden om bewuster en gezonder te gaan leven en dat vrouwen ook graag verdere ondersteuning / inspiratie willen? Deze conclusie zal wel iets tekort door de bocht zijn maar sluit wel aan bij wat ik om me heen zie en hoor.
Wat heeft het gebruik van Lifestyle apps opgeleverd?
Je wilt bewuster en gezonder gaan leven, je zet één of meerdere apps op te telefoon maar wat levert het jou op? De mannen geven aan dat het gebruik van lifestyle apps hun informatie over een gezonde leefstijl (30%) geeft en dat ze meer zijn gaan bewegen (23%). De vrouwen geven aan dat zij meer zijn gaan bewegen (22%)en dat zij zich bewuster zijn geworden van hun huidige leefstijl (20%).
Kan je zeggen dat lifestyle apps een belangrijk bron van informatie zijn, het tot bewustwording leidt en mensen aanspo(o)rt tot actie? Dat zou een mooie uitkomst zijn. Dan kunnen we nog veel meer doen en bereiken met lifestyle apps. Aan de andere kant zijn er ook mensen die aangeven dat na enige tijd de nieuwigheid er af is en dat hun gedrag niet of nauwelijks wordt beïnvloed door een app. Een motivatie om iets te gaan doen moet altijd van binnenuit komen. Een app kan niet de motivator zijn wel een belangrijk hulpmiddel in het bereiken van je doel.
Conclusie
Persoonlijk denk ik dat als je aan mensen vraagt wat vind je het belangrijkste in je leven dat gelukkig en gezond zijn het vaakst genoemd worden. Gelukkig zijn en gezond zijn komen je niet aanwaaien daar moet je wel wat voor doen.
In het digitale tijdperk waarin wij leven is allerhande informatie zeer makkelijk toegankelijk voor iedereen, altijd en overal. In dit licht kunnen Lifestyle apps een bijdrage leveren aan de behoefte aan informatie, bewustwording en gedragsverandering. Echter een app of het gebruik hiervan staat niet op zichzelf. Het is één van de manieren die ons kunnen helpen. Het lijkt mij interessant om verder onderzoek te doen naar de invloed van lifestyle apps.
Ontwikkeling van apps binnen de gezondheidszorg
Uit een Amerikaans onderzoek dat in 2010 is gehouden, blijkt dat in de toekomst ziekenhuizen en zorginstellingen zelf health apps voor de mobiele telefoon gaan verkopen. Ook zullen artsen apps gaan voorschrijven. Verklaringen voor deze trend zijn dat het grote aantal patiënten met een smartphone zorgprofessionals zal doen nadenken over mogelijke toepassingen. Ook zullen deze patiënten zelf steeds meer om de apps gaan vragen. Gesponsorde apps door farmaceuten zouden artsen kunnen overhalen om de app voor te schrijven. Bij een tekort aan artsen zouden apps een uitkomst kunnen zijn zodat zorg op afstand verleend kan worden. Ook kostenbesparing zou de apps in hun populariteit kunnen doen groeien. Belangrijk is wel om te onthouden dat apps (nog) niet kunnen genezen.
Eens per jaar wordt in Nederland The Health App award uitgereikt. Dit is een initiatief van Artsennet en MedicalPHIT. Ruim vierhonderd artsen, andere zorgverleners en patiënten helpen de jury bij het maken van een selectie door medische apps te beoordelen op Artsennet. In 2013 heeft de app “Moet ik naar de dokter?” zowel de jury- als de publieksprijs gekregen. De aanmoedigingsprijs is naar OWise borstkanker gegaan. Health App Award 2013 .
Volgens Evidon, een analyse- en privacybedrijf, verkopen de grootste gezondheids- en fitnessapps informatie van gebruikers aan derden. Applicaties als MapMyFitness enWeb MD Health zouden gebruikersgegevens doorverkopen aan farmaceutische concerns en verzekeringsbedrijven. In de meeste landen is er gelukkige wettelijke bescherming tegen bemoeienis van verzekeringsbedrijven met individuele medische gegevens om eventuele discriminatie te voorkomen. Verder zegt Evidon dat het gebruik van lifestyle applicaties niet direct een bedreiging is voor je persoonlijke gegevens maar waarschuwt zij gebruikers wel om behoedzaam te zijn welke informatie zij delen. ‘Zolang de app gratis is, ben jij het product. Evidon
Als je wilt reageren op dit artikel kan dat door het achterlaten van een reactie. Ook kan je het verder verspreiden door het te delen met anderen. Je kan hiervoor de social media knoppen gebruiken