Magnesium voor meer energie en vitaliteit
In een leefstijl waarin stress en een niet zo gebalanceerd eetpatroon eerder de norm dan uitzondering zijn, kan er al snel sprake zijn van een magnesiumtekort. Duurt dit tekort te lang dan kan dit leiden tot serieuze gezondheidsklachten als diabetes type 2, chronische vermoeidheid, PMS-klachten, depressiviteit, spijsverteringsproblemen en concentratieproblemen. Een breed scala aan zowel lichamelijke als geestelijke klachten.
Inhoudsopgave
- Wat doet magnesium?
- Symptomen van magnesiumtekort
- Oorzaken van magnesiumtekort
- Algemene dagelijkse hoeveelheid magnesium
- Goede magnesiumbronnen
- Magnesiumsupplement kopen
- Geef jezelf een Magnesiumboost
Magnesium is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dat we dus uit onze voeding moeten halen. Een gezond lichaam bevat bij benadering 25 gram magnesium. Dat klink niet veel. Maar deze hoeveelheid is oh zo belangrijk voor onze gezondheid.
Ongeveer de helft van het magnesium in het lichaam wordt gevonden in de cellen van weefsels (denk aan spieren) en organen. De andere helft bevindt zich samen met calcium en fosfor in de botten. Ons bloed bevat slechts 1% van het magnesium en ons lichaam doet zijn uiterste best omdat zo te houden. Daarom heeft je magnesiumstatus bepalen via bloedprikken niet zoveel zin want het zegt niets over de status van magnesium in je cellen spieren, organen en botten. Daar waar de magnesium zijn werk moet doen.
Wat doet magnesium?
Je kan eigenlijk zeggen wat doet het niet? Magnesium is betrokken bij meer dan 300 reacties en processen in ons lichaam. Enkele voorbeelden zijn:
- Zorgen voor goede of normale spier- en zenuwfuncties
- Hartritme stabiel houden
- Zorgen dat het immuunsysteem zijn werk goed kan doen
- Samen met calcium zorgen voor sterke botten
- Reguleren van de bloedsuikerspiegel
- Helpen bij het maken van energie in je lichaam
- Helpen bij de activering van B-vitamines
- Samen met calcium de koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam reguleren.
- Zorgen voor de productie van eiwitten
- Bijdragen aan ontspanning
- Helpen bij het beschermen tegen zware metalen
- En nog veel meer
Symptomen van magnesiumtekort
Omdat Magnesium bij zo ontzettend veel lichamelijke en geestelijke processen een rol speelt, is de lijst van symptomen die te maken kunnen hebben met een mogelijk magnesiumtekort lang. Hieronder een greep uit de lijst met symptomen. Als er een symptoom bijstaat wat je herkent, raak dan niet meteen in de stress. Herken je meerdere symptomen dan is het misschien tijd om actie te ondernemen.
- Vermoeidheid
- PMS
- Hoofdpijn en/of migraine
- Nerveus zijn of onrustig zijn
- Snel geïrriteerd en/of prikkelbaar zijn
- Stijve spieren hebben of last van spierkrampen hebben
- Moeite met concentreren
- Slecht slapen
- Duizeligheid
- Te hoge of te lage bloeddruk hebben
- Constipatie
- Restless legs
- Rugpijn
- Hartritmestoornissen/Hartkloppingen
- Maagkrampen
- Hyperventilatie
- Allergie
- Regelmatig de hik hebben
Oorzaken magnesiumtekort
De grootste gebruiker of rover van magnesium is stress. En wie heeft er tegenwoordig geen last van stress? Zeker als stress langdurig is (denk hierbij aan langer dan 6 weken ) is dit een aanslag op je magnesiumstatus. En als er sprake van een magnesiumtekort is, levert dit weer stress op. Een vicieuze cirkel.
Ons eetpatroon draagt ook bij aan het ontstaan van een magnesiumtekort. Als je voedingspatroon veel granen (brood, pasta), zuivelproducten, geraffineerde koolhydraten (suiker) koffie, frisdrank en alcohol bevat is er een grote kans dat je hierdoor te weinig magnesium binnenkrijgt. Heb je dan ook last van stress?……
Het probleem met graanproducten is dat het fytaat bevat wat magnesium aan zich bindt waardoor het niet meer door het lichaam opgenomen kan worden. Ook langdurige gebruik van bepaalde medicijnen als maagzuurremmers, corticosteroïden, vochtafdrijvend geneesmiddelen werken in op het verlagen van het magnesiumniveau.
Door de verarming van de bodem door de moderne landbouw en het gebruik van kunstmest is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als vroeger. Dus al eet je gezond er zit geen minder magnesium in onze voeding dan vroeger en we hebben eigenlijk meer nodig door onze huidige leefstijl.
Algemene dagelijkse hoeveelheid
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de mensen in de westerse wereld tegenwoordig een tekort aan magnesium heeft. Ook blijkt dat veel mensen zich er niet eens bewust van zijn dat zij een tekort hebben.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium is voor mannen 300-350 mg/dag en voor vrouwen 250-350 mg/dag. Let op deze hoeveelheid is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Ben je zwaarder dan 70 kilo heb je meer nodig. Heb je te maken met stress en een minder gezond eet- en beweegpatroon dan heb je ook zeker meer nodig.
Goede magnesiumbronnen
Goede magnesiumbronnen (mg.100gr)
- Agar-agar (770)
- Zeewier (650-700)
- Cacao (520)
- Boekweit (230)
- Havermout (120-170)
- Paranoten (410)
- Quinoa (130)
- Pompoenpitten (591)
- Groene bladgroenten zoals broccoli, spinazie
- Banaan (30)
- Paranoten (410)
- Bruine rijst (45)
- Broccoli
- Bonen (25-35)
Naast een goed eetpatroon kan je ook overwegen om over te gaan tot de aanschaf van een goed supplement. Zoals je hebt kunnen lezen is stress een grootverbruiker van magnesium en bevat onze voeding ook minder magnesium dan vroeger. Je kan dan met een goed supplement je magnesiumstatus op pijl brengen. Maar er zijn zoveel verschillende merken en soorten magnesium, waar moet je op letten?
Magnesiumsupplement kopen
Je hebt organisch gebonden en anorganisch gebonden magnesium. Organisch gebonden wil zeggen dat het in de levende natuur voorkomt en is gebonden aan een aminozuur. Hierdoor wordt het beter door het lichaam opgenomen. Anorganisch magnesium (ook wel ongebonden) gaat makkelijker een verbinding aan met andere stoffen zoals fytaat of oxalaat waardoor het minder goed opgenomen kan worden.
Als je een supplement koopt, kijk dat of het organisch is. Dat kan je zien aan de benaming:
- Magnesiummalaat
- Magesiumtauraat
- Magnesiumbiglyciaat
- Magnesiumcitraat
- Magnesiumgluconaat
- Magnesiumlactaat
Supplementen met de volgende benaming worden veel minder goed opgenomen en zijn mijn inziens zonde van je geld:
- Magnesiumoxide
- Magnesiumchloride
- Magnesimhydroxide
- Magnesiumsulfaat
Naast de organische vorm van magnesium zijn er nog een aantal zaken waar je op kan lette bij de aanschaf van een kwalitatief goed supplement. Zoals welke hulpstoffen en additieven bevat het supplement en bevat het supplemenent allergenen. Bekijk voor meer informatie mijn blog over wat is een goede multivitamine
Weet je dat magnesiumoxide hetzelfde is als dat wat turners op hun handen doen om betere grip te krijgen?
Geef jezelf een Magnesiumboost
Ik geef mij zelf 2 tot 4x per jaar een magnesiumboost. En wat ik merk als ik dit heb gedaan is dat ik meer energie heb, mij beter kan concentreren en helderder in mijn hoofd ben. Ben je nieuwsgierig? Probeer dan het dan zelf ook eens.
Gebruik wel een goed magnesiumsupplement. Ik ben zelf erg tevreden over de Magnesan forte van Bonusan en Magnesium-Tauraat van Vitakruid (nee ik krijg geen geld van beide partijen door dit te schrijven).
Wat ik doe is dat ik op dag 1 verspreid over de dag vier pillen magnesium inneem. Op dag twee neem ik acht pillen in en luister goed naar mijn lichaam, in dit geval naar mij darmen. Want een bijwerking van magnesium is dat als je teveel inneemt diarree krijgt. Merk je dit dan weet je dat je aan je tax zit en kan je terugschakelen naar 1 tot 3 pillen per dag. Heb je na de tweede dag nog geen diarree ga dan door met dag 3. Neem iedere 2 uur een pil in, tot je aan de dunne gaat.
Ik neem dagelijks magnesium en als ik weet dat ik het druk heb, of intensief ga sporten of heb gesport neem ik wat extra.
Wil je weten hoe je magnesiumstatus is en ook de status van andere mineralen en vitaminen? Dan is een Vitaminen- en mineralencheck (onderdeel van de gezondheidscheck) van SanaLifestyle wat voor jou. Neem in de week van 2 t/m 6 april 2018 contact met mij op en de check is gratis voor jou.