Goede Voornemens
Goede voornemens. Aan het einde van het jaar stelt 45% van de Nederlanders ze op. Twee weken later weet een groot deel van de mensen niet meer welke voornemens zij hebben opgesteld, laat staan dat ze er iets aan doen.
Wat is dat toch onze drang om aan het einde van een jaar ons te “kwellen” met goede voornemens? Zijn we dan de rest van het jaar niet goed bezig geweest, of ontevreden over onszelf, wie we zijn of wat we bereikt hebben? Of heeft het er mee te maken dat ons leven zo snel gaat, veel van ons vraagt dat we met het opstellen van voornemens het idee hebben dat we nog enigszins de touwtjes in handen hebben. Dat we zelf de koers bepalen?
Surfend op internet kwam ik de volgende top 10 van goede voornemens tegen.
Voornemens – De top 10
- Afvallen en meer bewegen
- Spaarzamer met geld omgaan
- Schulden afbetalen
- Meer tijd besteden aan familie en vrienden
- Een partner vinden
- Stoppen met roken
- Ander werk zoeken
- Iets nieuws leren
- Vrijwilligerswerk doen en vaker anderen helpen
- Beter leren omgaan met mijn tijd
Als ik naar deze tien voornemens kijk zie ik 4 categorieën, te weten: Een gezonde leefstijl (afvallen, meer bewegen en stoppen met roken), Verbinding (meer tijd aan familie en vrienden besteden, een partner vinden, vrijwilligerswerk doen), Persoonlijke ontplooiing (iets nieuws leren en ander werk zoeken) en Financiën (spaarzamer met geld omgaan, schulden afbetalen)
Het opstellen, noteren van Goede Voornemens duidt erop dat je “iets” aan je huidige situatie wil veranderen en verbeteren. Dat is een mooi streven. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet na 2 weken in je oude ritme vervalt? Verder surfend op internet leverde dat de volgende tips op:
Tips bij het opstellen van Goede Voornemens
Zet ze op papier
Een onderzoek laat ook zien dat het zeker uitmaakt of je de voornemens uitwerkt en op papier zet. Bij het onderzoek zetten 159 mensen een goed voornemen uitgebreid op papier, 123 mensen gaven alleen aan dat ze wilden veranderen. Zij werkten geen voornemens uit. Beide groepen werden 6 maanden gevolgd. 45 procent van de groep met opgeschreven voornemens veranderde zijn gedrag in dat half jaar tegenover 4 procent van de groep die alleen een verandering wilde.
Stel een actieplan op
Je hebt meer kans op succes als je een duidelijk besluit neemt dat je bepaald gedrag wilt. Maak een plan van aanpak. Verandering is veel meer dan iets willen. Goede voornemens uitvoeren, betekent: ermee aan de slag gaan
Leg de lat niet te hoog
Het is beter voor je gemoedsrust om 1 tot 3 voornemens op te schrijven dan tien. De kans dat je dan ergens strand is veel groter. Focus is het toverwoord. Dus telt jouw lijst meer dan 5 Goede Voornemens? Omcirkel dan nu de drie belangrijkste en geef deze aandacht. Want wat je aandacht geeft groeit en bloeit.
Vergeef jezelf je misstappen
Zie een misstap (je hebt weer teveel gegeten, toch weer een sigaret opgestoken of weer eens heel lang overgewerkt) als een tijdelijke onderbreking van de uitvoering van je plan en pak de draad daarna direct weer op. Schuldgevoelens brengen je nergens, een positieve houding en vrolijk weer verder gaan, levert veel meer op.
Beloon jezelf
Stel jezelf kleine beloningen in het vooruitzicht als je weer een stap verder op de weg naar je doelstelling hebt gedaan. Een klein cadeautje, iets leuks doen. Geef jezelf dat welverdiende schouderklopje.
Ik ga je de komende maand helpen met je goede voornemens. Hoe? Als je op onderstaande link klikt, heb je toegang tot een gratis Goede Voornemen Stappenplan. Neem deze door, vul dit in. Je ziet dat in dit stappenplan de 5 hierboven genoemde punten aan de orde komen.
Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!