Gezondheidsklachten aanpakken - vereist een totaal aanpak van lichaam en geest

Gezondheidsklachten aanpakken - vereist een totaal aanpak van lichaam en geest

Gezondheidsklachten zijn een uiting van een lichamelijke- en/of geestelijke verstoring. Yvonne van Stigt van Oerslank, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie legt in haar blog “Geneeskunde 3.0 of kwakzalverij“op treffende wijze uit wat haar vak inhoudt. Als het gaat om gezondheid is zij niet bezig met het bestrijden van symptomen maar wil de oorzaak achter lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten weten. Als je dit weet, kan je de oorzaak gaan aanpakken waardoor de klachten en symptomen afnemen. Haar aanpak die zij Maatwerk + noemt gaat niet alleen over voeding, maar het bevat een totaalaanpak om de oorzaak van lichamelijke en geestelijke klachten op te lossen.

Yvonne van Stigt is ook de bedenker van het Oerslankprogramma, dat je bij SanaLifestyle kan volgen,  en heeft meerdere boeken over een gezonde leefstijl geschreven. Haar aanpak en visie sluit treffend aan bij mijn manier van naar gezondheid en gezond oud worden kijken.

Gezondheidsklachten vereisen een totaalaanpak

Als biomedisch behandelaar ben ik opgeleid om mensen met gezondheidsklachten te adviseren, ik doe mijn best om maatwerk+ te leveren. Daarmee ben ik eigenlijk een vreemde eend in de bijt van de gezonde voeding. Mijn collega bloggers, foodies, sporters, voedingsdeskundigen en personal trainers, richten zich op gezonde mensen. En dat is een heel groot verschil, want voor hen geldt in het algemeen het ‘one size fits all’ principe.

Juist dit onderscheid levert nogal eens verwarring op in voedingsland, want wie heeft er gelijk? Naar wie moet je nu luisteren? Wel of geen gluten? Wel of geen melk? Gezonde mensen kunnen over het algemeen best wat gluten en melk verdragen, maar voor de mensen met klachten is het een ander verhaal. Welk advies je kunt opvolgen hangt dus van af je gezondheid.

Maatwerk+ gaat niet alleen over voeding, maar het bevat ook een totaalaanpak om de oorzaak van lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten op te lossen. Omdat ik regelmatig vragen krijg over wat mijn beroep nu eigenlijk inhoudt, zal ik iets meer over vertellen.

Een biomedische behandelaar is een detective als het gaat om gezondheid

Ik ben opgeleid in de klinische Psycho Neuro Immunologie, dat kun je beschouwen als een biomedische wetenschap. Hierin wordt de werking van het gezonde en zieke lichaam tot in het diepste detail onderzocht om te begrijpen hoe je het lichaam kunt helpen om aandoeningen te genezen. Dat klinkt indrukwekkend en ingewikkeld en dat is het ook. Het vraagt namelijk een enorme kennis om echt inzicht te krijgen in de werking van het menselijk lichaam. In de huidige geneeskunde worden symptomen behandeld. Hoe gezondheidsklachten ontstaan en welke werkingsmechanismen daarbij betrokken zijn, is voor de gemiddelde behandelaar niet relevant.

Als biomedisch behandelaar ga je als een detective op zoek naar de kern van de klacht. Je bekijkt de symptomen, de hele ziektegeschiedenis en het levensverhaal van de cliënt om relaties te vinden tussen de verschillende klachten en symptomen. De symptomen laten zien welke organen en orgaansystemen een rol spelen, vervolgens is het de kunst om uit te pluizen welke werkingsmechanismen daarbij betrokken zijn. Het lichaam geneest in de regel zichzelf met behulp van de juiste nutriënten, een passend bewegingspatroon, een gezonde leefomgeving en een gunstig sociaal klimaat, maar dan moet je wel eerst weten wat er mis gaat.

De traditionele geneeskunde is ontstaan vanuit de oude fytotherapie. Werkzame stoffen uit planten werden gebruikt om het lichaam te ondersteunen. Deze fytotherapie is in feite geneeskunde 1.0. Tegenwoordig worden er ‘geneesmiddelen’ gebruikt die ingrijpen in de biochemie van de mens, maar die vooral gericht zijn op het verminderen van symptomen. Zo ontstond geneeskunde 2.0. Met deze upgrade is het oude programma 1.0 overboord gegooid, en zelfs onklaar gemaakt. De fytotherapie is niet ‘bewezen’ en wordt daarom nog wel eens denigrerend kwakzalverij genoemd.

De toekomst?

In mijn vakgebied bekijken we het lichaam vanuit het westerse paradigma, we hebben het over dezelfde stofjes, dezelfde systemen en dezelfde anatomie, fysiologie en pathologie. We graven alleen een flink aantal stappen verder en dieper dan de westerse geneeskunde. We bekijken de oorzaken van ziekte, de relaties tussen systemen op het niveau van de biochemie en de celbiologie, maar ook hoe genen en levensomstandigheden een lichaam gezond of ziek kunnen maken. Niks alternatiefs aan zou ik zeggen.

Het is mij daarom een raadsel dat ons vak wordt gezien als alternatieve geneeskunde, of erger nog, als kwakzalverij. Wat een onzin! De biomedische benadering is de geneeskunde van de toekomst, het is innovatie pur sang! De biomedische benadering is het allernieuwste programma, de geneeskunde 3.0, of liever nog geneeskunst! Maar goed, zoals bij elke vernieuwing  kost het nog wat moeite om de gebruikers van het oude programma te laten overstappen op het nieuwe systeem. Maar dat komt goed als het oude systeem, net als in de ICT, niet meer ondersteund wordt.

Bekijk ook de pagina Check je gezondheid van SanaLifestyle

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Reactie plaatsen