Afvallen is makkelijker met de juiste mindset - Vijf tips om hier aan te werken
13 maart 2017 

Afvallen is makkelijker met de juiste mindset - Vijf tips om hier aan te werken

Als je wilt afvallen of beter gezegd gezond op gewicht wil komen zijn beter gaan eten, zorgen voor voldoende beweging én ontspanning belangrijk. Maar wat zeker niet mag ontbreken is de juiste mindset of motivatie. Als je die niet hebt, gaat afvallen niet lukken.

Dus vraag jezelf af waarom je wilt afvallen? Weet jij het al?

Hierbij vijf tips voor een optimale mindset.

Tip 1- Zorg voor innerlijke motivatie om af te vallen

Kijk eens naar jouw motivatie? Heb jij iets op geschreven in de trend van “ik wil in 2 maanden 4 kilo afvallen zodat ik twee nieuwe broeken van mijn favoriete merk kan kopen?  Klink goed maar wat gebeurt er als je je doel hebt gehaald en de broeken in de kast hangen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans klein is dat je het nieuwe gewicht behoudt. De externe motivatie is verdwenen en de kans is aanzienlijk dat je in je oude patroon vervalt.

Of wil je afvallen omdat je meer energie wil hebben? In dat geval komt de motivatie vanuit jezelf en is de kans groot dat je maanden later nog steeds op gewicht bent omdat je ervaart wat het met je doet. Door je innerlijke motivatie ben je in staat om structureel gedrag te veranderen.

Tip 2 – Maak je doel bereikbaar en vier successen

Als je je innerlijke motivatie helder hebt, formuleer dan een doel. Waar wil je naar toe werken en knip dit einddoel op in subdoelen.  Hiermee leg je de focus op het gehele traject en niet op het einddoel. Met subdoelen bouw je succesmomenten in. En succesmomenten vergroten de kans op het bereiken van het einddoel

Stel je motivatie om af te vallen is omdat je je energieker wilt voelen en je wilt graag de komende 16  weken 8 kilo kwijtraken. Knip het te bereiken einddoel op in subdoelen. Bijvoorbeeld. Ik wil de eerste 2 weken 1 kilo afvallen. De daarop volgende 2 weken 2 kilo. De daaropvolgende 3 weken 2 kilo. En dan iedere 3 weken 1 kilo. Elke keer dat je een subdoel haalt, vink je ze af en beloon jezelf (liever een bos bloemen dan een gebakje). Dit voelt goed en stimuleert je om door te gaan.

Tip 3 – Formuleer activiteiten die helpen om je doel te bereiken

Je wilt in 16 weken 8 kilo afvallen omdat je je energieker wilt voelen en je hebt je einddoel opgeknipt in subdoelen. Ga nu activiteiten opschrijven die jou gaan helpen om die kilo’s kwijt te raken en formuleer deze activiteiten zo concreet mogelijk.

Dus niet ik ga gezonder eten en meer bewegen! Maar:

Ik ga gezonder eten en dat betekent dat ik:

 Ik in de ochtend niet meer mijn 3 sneeën brood met hagelslag en pindakaas eet. Want deze producten bevatten relatief veel suiker. Ik ga dit vervangen door 2 gekookte eieren of een groente-omelet. Op dagen dat ik niet zo veel tijd heb om ontbijt te maken, neem ik yoghurt met nootjes, zaden en een stukje appel.

 Ik zorg dat ik bij de lunch altijd groente eet en beperk ook hier de inname van geraffineerde koolhydraten.

 Bij het avondeten, schep ik minder op dan voorheen en neem de tijd om rustig te kauwen en wacht even met opnieuw opscheppen.

 Als ik trek heb in een tussendoortje, neem ik wat fruit, of wat groente of wat noten.

Ik ga meer bewegen en dat betekent:

 Op mijn werk, voor de lunchpauze min, 20 minuten buiten wandelen.

 De trap pakken ipv de lift.

 Samen met anderen naar de sportschool  gaan op de maandag- en woensdagavond.

Tip 4 – Visualiseer je einddoel

Acht kilo eraf in 16 weken is een proces en belangrijk hierbij is dat je focus houdt. Bij het houden van je focus werken beelden krachtig. Visualiseren is goed voor je motivatie. Neem elke dag even de tijd. Doe je ogen dicht en visualiseer hoe jij je voelt als je 8 kilo bent afgevallen. Hoe voel je je, hoe zie je eruit, wat doe en hoe trots ben je op jezelf.  Creëer deze beelden en voel de positieve emoties die hierbij horen.

Tip 5 – Zorg voor afleiding en geniet

Vaak vervallen mensen in oude (niet gewenste) gewoontes als zij zich vervelen, trek hebben of als zij het druk hebben. Breng deze situaties voor jezelf in kaart en zorg voor momenten van afleiding. Deze momentjes zorgen ervoor dat je “op het rechte pad” blijft. Als je weet dat je gaat eten als je het druk krijgt, zorg dan dat je gezonde snacks bij je hebt. Heb je trek maar is het nog geen tijd om te eten. Luister dan even naar je favoriete muzieknummer of ga koffie of thee halen voor je collega’s.

Belangrijk is ook dat je geniet. Vestig je aandacht op de dingen die goed gaan en wees niet te boos op jezelf of teleurgesteld als het even niet gaat. Nobody is perfect. Onthoud in ieder geval dat jij het probeert, dat jij actie onderneemt. Want je kan alleen wat veranderen als je in beweging komt.

Monique Smit van SanaLifestyle is de leefstijlcoach in Leidsche Rijn, Vleuten , De Meern en Utrecht. Uitgangspunt van SanaLifestyle is dat een gezonde én afwisselende leefstijl de basis is voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij voor een groot deel hoe gezond jij bent!

Bekijk ook de pagina Gezond op gewicht

Over de schrijver
Een gezonde en afwisselende leefstijl is de basis voor een goede gezondheid van Hart, Hoofd en Lijf. Met verantwoorde voeding, voldoende beweging en ontspanning en de juiste mindset bepaal jij zelf hoe gezond jij bent. Laat mij als leefstijl- en vitaliteitscoach jou hierin ondersteunen.
Francine
Door

Francine

op 04 Sep 2017

Leuk artikel Monique! Mijn http://tutifoodi.nl/dietist-amsterdam/" rel="nofollow">dietist in Amsterdam zei altijd dat ik afvallen moest zijn als een wandeling waar het eind nog lang niet in zicht is, maar waar je onderweg allemaal mooie dingen zult tegenkomen. Een beetje spiritueel, maarja. Wat ikzelf gemerkt heb is dat afvallen ook echt een omschakeling in levensstijl moet zijn, wil het lukken. Ik weet hoe zwaar dat soms kan zijn...

Monique
Door

Monique

op 23 Oct 2017

Hoi Francine, Bedankt voor je reactie en je metafoor van een wandeling vind ik mooi. Ik ben het met je eens dat de wandeling het beste samengaat met aanpassingen in je " wandelgedrag". met gezonde groet, Monique Smit

Reactie plaatsen